Satelitii meteo cu orbita polara inconjoara Pamantul la o altitudine de aproximativ 850 km pe o traiectorie de la nord la sud (sau invers), trecand peste poli in zborul lor continuu, ceea ce inseamna ca sunt in masura sa observe orice loc de pe Pamant. Majotitatea satelitilor de telecomunicatii (si Statia Spatiala) au orbite ecuatoriale, dar acest tip de orbita are un dezavantaj – satelitul nu va survola ORICE zona de pe glob (ex. polii nu vor fi vazuti niciodata).
Satelitii Polari folosesc orbite solar-sincrone si vor survola fiecare locatie de doua ori in fiecare zi, cu aceleasi conditii generale de iluminare din cauza timpului solar local aproape constant. Satelitii meteo cu orbita polara ofera o rezolutie mult mai buna decat omologii lor geostationari, din cauza ca orbiteaza mai aproape de Pământ.
Pentru Romania, NOAA 19 pare cel mai potrivit. Prima trecere a zilei este in jur de 13 si a doua in jur de 15. Restul trecerilor sunt seara sau noaptea. Programul trecerilor trebuie calculat permanent, dar de asta se ocupa soft-ul folosit pentru decodare. Astăzi , eu sunt capabil sa receptionez numai NOAA 15 (137.6200 MHz), NOAA 18 (137.9125 MHz) si NOAA 19 (137.1000 MHz). NOAA 14, 16, si17 probabil mai sunt pe orbita, dar nu transmit.
http://noaasis.noaa.gov/NOAASIS/ml/genlsatl.html
https//en.wikipedia.org/wiki/NOAA-19
Poza aceasta este compusa din cele doua treceri; prima, cu elevatie maxima 73 grd. spre est, a doua cu elevatie maxima 26 grd. spre vest. Deoarece timpul zilei la care au avut loc este decalat cu 2 ore, se vede clar cum vine noaptea de la est la vest. Se vede (se receptioneaza) de la Atlantic pana la Marea Caspica. Destul de impresionant. Ma pot duce mai mult spre est, daca compun imagini de la alti NOAA, dar nu e interesant spre est.
Nu e interesant nici sa o photoshop-ez. Imi place naturala 😉