Expresia „Fii tu insuti!” imi displace putin. Mi se pare o modalitate perversa de a ne complace si de a justifica stagnarea, lipsa efortului spre a progresa.
Daca „eu insumi” vrea sa manance junk-food? Daca „insumi”-ului meu ii este lene sa se scoale dimineata si sa alerge? Daca „eu insumi” nu am chef sa invat pentru examen? Daca „eu insumi” nu stie sa bata un cui?
Acum mai este bine sa fiu „eu insumi”?!
Eu vad lucrurile putin mai nuantat. Eu cred ca este bine sa ai un set de valori FOARTE clare (cam 5) si un set de obiective (pot fi si 20). Poate cu alta ocazie le afisez si eu pe ale mele.
Pasul 1: gaseste-ti timp, circa 30 de minute, fara nicio alta distractie (telefon, televizor, e-mail, etc). Scrie pe hartie cuvinte ce reprezinta pentru tine principii, care ti se par foarte importante, ne-negociabile.
Exemplu: sanatatea, familia, independenta, onestitatea, eruditia…
Pasul 2: pune-le in ordinea importantei si restrange numarul lor la 5. Comaseaza cateva, daca este nevoie.
Pornim de la premiza unor principii morale superioare, da?! Tinteste sus!
Sa stii ca valorile se mai pot schimba. Daca un eveniment din viata de zi cu zi te-a afectat profund (in bine sau in rau), inseamna ca a atins una dintre valorile tale importante.
Ei bine, acum esti un om cu un set de valori clare, puternice. Poate si cu niste obiective. Acesta este INSUTI-ul tau nou, superior.
Cand vei mai auzi „Du-te si fii tu insuti!”, sau „Doar fii tu insuti”, nu fi insuti-ul tau delasator, comod. Du-te acolo si fii omul care vrei sa devii, care urmeaza fidel valorile sale. Nu incerca. Comporta-te ca si cum deja ai fi acolo.
Nu fi tu insuti. Forteaza! Fii mai bun!