Un an in time-lapse

Am inceput un proiect pe care l-am intitulat Un an in timelapse.
Adica intentionez sa filmez zi de zi, un an intreg, niste imagini care, la sfarsit, vor fi rulate cu “repezitorul”.
Pentru proiectul asta am prevazut urmatoarele resurse:
1. Am cumparat o camera video IP, HD (ai vazut-o in postul cu QFH), de aici. Am pus-o pe acoperisul casei, ca sa aiba perspectiva.
IP-cam
2. Am gasit pe net softul (gratuit) VideoVelocity 3. E bun, stie sa faca o gramada de chestii, citeste tot felul de camere video si aparate foto. Doar ca nu filmeaza in HD. Pentru asta trebuie sa platesti. Ma gandesc serios sa dau banu’ si sa fac un film calumea, daca tot m-am apucat.
3. Niste efort intelectual (asta a fost cel mai greu). M-am gandit ca tot filmul sa aiba circa 3 minute, exact cat sa incepi sa te plictisesti. Deci, dupa un calcul care a necesitat aplicarea unor matematici superioare, am ajuns la concluzia ca fiecare zi trebuie sa aiba o secunda. Ce coincidenta! 366 de secunde = aprox. 3 minute. Cum o secunda are 25 de cadre, sunt necesare 25 de poze pe zi. Ele trebuie facute asa incat sa nu difere prea mult in luminozitate (cam la acelasi moment al zilei), altfel tot filmul va fi o clipocire continua. Studiile astronomice (desfasurate tot de mine) au demonstrat ca intervalul optim este 11:00-15:00. 4 ore=240 minute. 240/25= aprox. 10 minute (se vede ca folosesc stiinte exacte). Deci un frame la 10 minute. Softul meu stie sa filmeze dupa program, asa ca am introdus datele si START.
4. Calculatorul. Nu este chiar o resursa, dar este o sursa de probleme. Intr-o zi nu a filmat, ca a facut un update si s-a restartat.
In alta zi nu a filmat, ca a pierdut brusc legatura cu camera.
Intentionez sa pun totul pe un UPS, ca sa nu am probleme cu curentul.
Iata ce a iesit pana acum.

Am avut un start intarziat, fiindca am descoperit ca la camera mea nu merge filtrul IR. Din cauza asta, culorile sunt un pic ciudate. Poporul chinez mi-a promis o piesa de schimb, dar nu am mai asteptat sa ajunga. Dureaza cam 2 luni. Cand va ajunge, voi inlocui piesa defecta.
Acum, sper doar sa ma tina…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *