Electricitate de criză

Electricitatea nu mai e ce era acum 30 de ani.
Fără televizor, internet, telefon polizor, aparat de sudură, bormașină, compresor te usuci și mori. Sau fără apă și căldură…
Fiindcă de-a lungul timpului am avut probleme cu rețeaua electrică, am tot upgrad-at alimentarea casei până la varianta de azi, care s-a dovedit stabilă și suficientă.

Întâi stabilizator
Sunt multe modele de AVR (automatic voltage regulator), cele mai performante sunt tip static, cu semiconductori, fără părți în mișcare. Au timp de reacție foarte scurt și tensiunea de ieșire este foarte stabilă. Scumpe și pentru puteri mari, foarte scumpe! Variantele populare sunt cu auto-transformator cu mai multe ploturi și cu relee (puteri mici/plajă mică de reglare) sau motor (puteri mari/plajă mare). De obicei comanda e dată de un microcontroler. Mai ieftine, lente, zgomotoase și tensiunea de ieșire e comandată în trepte.
Problemele au început cu tensiunea foarte slabă (uneori și de 190V !!!), când nu mai mergea aproape niciun aparat în casă. Am folosit mai multe stabilizatoare mici, dar în final am luat unul de 10.000 VA care duce toată casa (nici nu pot să consum atât).


Nu e foarte rapid, e cu motor și face zgomot, așa că după câteva zile în casă, a fost reinstalat în garaj 😉 . Câteodată se vede la bec cum comută înfășurările.

Apoi un generator
Primul generator a fost de 2200 VA, pe benzină, cu pornire la sfoară. În timpul penei de curent, mergeam în regim de avarie, doar cu consumatorii esențiali. A servit cu cinste așa cum a putut, dar era dificil de pornit. Familia nu se descurca, iar eu am rupt două sfori de-a lungul timpului. Dacă se uda bujia o sugeai, te chinuiai o oră să îl pornești.
Am plusat la unul diesel, 4500VA, la cheie, joacă de copiii să îl pornești.


Se vede afișul cu instrucțiunile de pornire/oprire.  Defect profesional  :mrgreen:
Cu ăsta consum la discreție, n-are nicio treabă. Arde 2 litri de motorină pe oră. După câțiva ani bateria (mică și specială) a murit și am modificat cablurile pentru o baterie normală de mașină.


Se vede și sarcina suplimentară pentru probe, ca să nu meargă în gol.  Aerotermă- 2KW  🙂
În spate, pe perete, se vede comutatorul pentru alegerea tensiunii în casă. Rețea sau generator. Am și un circuit cu un buzer care sună când vine tensiunea și merge generatorul.

UPS
Uninterruptible Power Supply
Poate cade rețeaua și nu sunt acasă. Poate am consumatori vitali care nu trebuie să aibă întreruperi (camera video pentru anii în time-lapse, internetul, centrala termică, etc.) Poate vin acasă, nu e tensiune și nu se deschide ușa de la garaj. Doar nu oi coborî din mașină să o deschid manual…  😈


Prezint UPS-ul de 20 de ani, 500W (și 100 ar fi buni), cu baterie externă (pusă de mine) de 80Ah. Originalul avea 7Ah 😀 . Ține 24 de ore, mai ales că nu are consumatori permanenți.
Pentru consumatorii din casă am altul la beci. 700 VA


Autonomia e de câteva ore, dar oricum el trebuie să țină până pornesc eu grupul, adică 10-15 minute.
Totul se prezintă cam așa. Nu e de mână, e un efect din Visio.

Observații:
-Generatorul nu a primit o automatizare, fiindcă nu trebuie să pornească dacă nu e nimeni acasă (am UPS-uri). În plus, se pornește foarte ușor.
-Pe viitor și UPS-ul din beci va primi 2 baterii mari, dacă prind ceva la reduceri  😆
-Alimentarea pentru anti-efracție și CCTV (close circuit television) altădată (sau niciodată)  😈
-O dezamăgire personală. Iarna e pe cale să se ducă și nu am prins și eu o pană majoră. Am făcut plinul la grup și am și o canistră de 20 de litri plină. Dar mai sper. Apocalipsa vine pe ne-așteptate, mai bine să fii pregătit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *