Atunci când trec în revistă toate motivele care perturbă și complică viața noastră, oricum le-am numi (iar lista ar fi lungă), toate conduc la o singură cauză comună: confundăm lucrurile secundare cu cele esențiale. Confortul material, educație, libertate, civilizație – aceste lucruri, constituie doar rama tabloului. Aici tabloul este omul, omul cu posesia sa cea mai inimitabila – și anume, conștiința, caracterul și voința lui. Și uneori, în timp ce construim și ornăm rama, uităm, neglijăm, desfigurăm tabloul. Suntem încărcați cu bunuri materiale dar mizerabili în viața spirituală; avem prea multe din ceea ce, la o adică, ne putem lipsi, dar infinit mai puțin din ce e cu adevărat necesar.
O viață trăită în simplitate este ne-complicată. Te face să te simți mai liber, îți permite să te concentrezi pe chestiile cele mai importante pentru tine. O viață simplă este una onestă.
Gândește-te așa:
– prieteni mai / foarte puțini dar mai / foarte buni.
– mai multă satisfacție. Valorile tale morale sunt în armonie cu realitatea care te înconjoară.
– mai puțin stres. Falsitatea trebuie întreținută. Atenția permanentă concentrată pe a crea altă variantă a realității, e covârșitoare chiar și pentru cei mai talentați.
“No man has a good enough memory to make a successful liar.” -Abraham Lincoln
Eu sunt un tip mai practic și mai vizual și pentru mine electronica, singurul domeniu în care sunt (cât de cât) calificat, reflectă foarte bine acest principiu. E un tip, Dieter Rams, neamț, bătrân de-acum, are niște principii care au fost pentru mine revelație și inspirație.
– Un bun design este inovator
– Un bun design face util un produs
– Un bun design este estetic
– Un bun design face un produs ușor de înțeles:
– Un bun design este discret
– Un bun design este cinstit
– Un bun design este de lungă durată
– Un bun design e complet pana la ultimul detaliu
– Un bun design este prietenos cu mediul
– Un bun design este cât mai puțin design posibil
Dieter Rams 10 Principles of “Good Design”
Pentru cine caută inspirație, iată inspirație.
Și uite cum arată un produs bun, excelent, nimic de zis, croit să satisfacă gusturile consumatorului de masă.
Să nu-l uităm pe Steve Jobs, care a revoluționat designul gadget-urilor, cu minunata/delicata/senzuala atingere a Ipod-ului,
față de ce exista mai bun pe piață atunci
Ce este o lampă bună? Nu este cea mai elaborată creație, cel mai fin sculptată, din cel mai prețios metal. O lampă bună este o lampă care dă lumină bună.