4CH Remote Control Wireless Switch For Smart Home Automation

Am vrut să pun un titlu în limba română, dar traducerea ar suna cam așa: Telecomandă cu 4 canale, întrerupător fără fir pentru automatizarea casei inteligente.
Cam jenant și puțin de neînțeles. Cred că unii termeni trebuie lăsați așa cum s-au consacrat. Se cheamă neologisme și industria și tehnologia e plină de ele.

Deci am cumpărat asta de la chinezi.
Este un automat care se conectează la internet pe WiFi-ul de acasă și cu o aplicație de mobil poți să cuplezi/decuplezi cele 4 ieșiri de 220V. De la distanță, prin internet.
Deocamdată nu am un proiect pentru ea, dar când am văzut cât costă și ce poate face, nu m-am putut abține. 70 lei 🙂 + 20 lei taxe și impozite 😥  .
Ca orice sculă pe care o cumperi, mai întâi trebuie demontată.


Construcția pare surprinzător de simplă, deci probabil, fiabilă.
Se distinge clar sursa în comutație, izolată suplimentar de partea de tensiune mică prin decuparea cablajului. Conține un singur microcontroler, ecranat, care face și partea de WiFi. Se vede și antena făcută din cablaj. Ledurile pentru semnalizarea ieșirilor sunt alimentate direct pe bobina releelor. Releele sunt la 5V, doar normal deschis NO. Dacă vrei o aplicație care necesită normal închis NC, ar trebui un releu intermediar la 220V, eu nu l-aș ține alimentat permanent pe cel de pe placă.
Traseele de ieșire 220V sunt cablate pe ambele părți și chiar îngroșate suplimentar cu cositor, ca să suporte curenți mari. Cu atât mai lăudabil, cu cât pare o operație manuală. Și au pus și o siguranță. Un mare PLUS!

Și simplitatea nu se oprește aici. În cutia-ambalaj foarte fixă nu găsești nimic în afară de acest automat. Așa cum ne-au obișnuit chinezii, nicio instrucțiune, documentație, nimic. Dar codurile QR desenate trimit către aplicația de mobil și pagina web cu toată documentația. Alt PLUS.
Tot conform tradiției, textul e tradus direct din chineză cu google-translate și îți trebuie un efort de imaginație ca să înțelegi și unul de voință ca să nu te strici de râs. Dar probabil că gălbiorii consideră că dacă nu înțelegi, oricum nu îți trebuie, că nu ai ști să îl folosești.


Îți dai seama că UE ar fi tăiat câțiva boscheți ca să tipărească un roman mai mare decât produsul, cu salvarea mediului și alte rahaturi sănătoase care ajung la gunoi și nu le citește nimeni.

Am pus aplicația de Android, am pus automatul în modul pairing și s-a conectat imediat.
Sunt 4 moduri în care se poate cupla/decupla un releu.

  1. Local de la push-button.
  2. Comandă wireles prin internet din aplicația de mobil.
  3. Timer (alarmă) programat pentru ON sau pentru OFF
  4. Count-down care cuplează sau decuplează după un interval de timp începând cu momentul curent.

Primele 2 sunt manuale, celelalte automate. Alarmele sunt foarte versatile, unice sau cu repetare, pe date sau zile din săptămână. Timere-le sunt încărcate în memoria automatului și acesta le aplică chiar dacă e off-line.

Încă un PLUS – prinde semnalul WiFi de departe, chiar în căminul hidroforului, sub pământ.

O mică observație pe partea negativă e că semnalul de confirmare cuplare-decuplare (LED și aplicație) vine din ieșirea microcontrolerului, nu din ieșirea releului propriu-zis. Pentru cei foarte scrupuloși… 🙄
Singurul MINUS pe care l-am descoperit, e că nu pot fi programate mai mult de 8 alarme+contoare (scrie și în documentație, dar am ignorat). La cele 4 relee, înseamnă câte un ON și un OFF pe zi de fiecare, de exemplu. Deci dacă vrei să faci o aplicație cu multe acționări automate, nu o să iasă  😐 .
Asta se întâmplă când vrei să faci mai multe temporizări.


Cred că e chestie de memorie internă a automatului, dar acum, pe bune, doar 8 biți?! Mai sper la un update de soft sau firmware.

Scula nu are input-uri și nu am văzut în gama asta ceva cu input și output integrat. Deci nu poți să faci automatizări de genul
plouă=nu mai uzi grădina 
 – e noapte=aprinzi luminile afară
Asta ar fi cu adevărat smart home și cred că e viitorul în materie de confort acasă, internet of things… Dar e vorba de o unitate centrală (programabilă, cu internet) și module cu senzori (lumină, temperatură, mișcare, camere video, etc.) și acționări (jaluzele, întrerupătoare, A/C, încălzire, cafetieră, uși… ) integrate. Ceva de genul

Acum în privința securității, chiar dacă ei susțin că automatul nu se mai împerechează  😉 cu niciun alt dispozitiv, eu cred ca e doar bullshit ca să adoarmă copiii creduli. Eu cred că ABSOLUT TOATE gadgeturile chinezești, la o nevoie (conflict, criză…) pot/vor fi accesate de armata chineză care va acces la camerele video, home automation, telefoane și ce or mai vinde ei.
Pare o teorie a conspirației, dar așa sunt eu, bătrân old school  și suspicios cu securitatea pe internet și am tot timpul baterii la lanternă, rezervorul plin la grup și ceva de băut mâncare în beci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *