Planeta din spatiu

Aveam un plugin de la NASA care trebuia sa faca automat un post cu fiecare imagine a zilei (distribuita tot de NASA). A mers de 3 ori si s-a oprit.
Apoi am gasit un widget care merge. Vechile posturi au fost sterse.

De asemenea, pentru imaginea meteo a planetei, am un plugin, dar trebuie updatat manual.
Aceste imagini sunt receptionate de mine de la satelitii meteo americani NOAA (15, 18, 19), destinati, in principiu, radioamatorilor. Un pixel are 4x4Km. Nu foarte grozav.
Pentru decodare folosesc softul WXtoImg.
De precizat ca imaginile pe care le vezi nu sunt reale. Sunt frumoase, adevarat, dar culorile sunt false. Iata de ce:
Semnalul de la satelit este foarte complex, contine de fapt mai multe imagini, in diferite lungimi de unda, vizibile si IR. Imaginea bruta este alb-negru.
raw311140
Software-ul o coloreaza pe baza hartii pe care o are stocata, stiind, bineinteles, unde ma aflu eu, ca receptor. Harta si liniile de lat-long sunt sintetice, afisate din soft, nu de la satelit.
msa311140  term311140
Asadar, chiar daca Romania ar fi sub zapada, poza tot verde ar fi.
Softul stie sa decodeze si temperatura zonei din poza. Iarasi relativ. Acesti sateliti citesc temperaturile de pe suprafetele vizibile si stie toata lumea ca la 10.000 de metri altitudine afara sunt -40 de grade. Deci daca pun cursorul pe un nor, citesc  -40 de grade, chiar daca la sol sunt +30.
screenshot

Nu fi dezamagit. Majoritatea fotografiilor cu marele spatiu sunt false. Culorile pe care le vezi acolo, sunt augmentate sau imaginate, deoarece, la fel, imaginile provin de la mai multi senzori, in diferite lungimi de unda. Ele apoi sunt compuse (suprapuse, aliniate, etc), pentru a obtine o poza frumoasa si sugestiva. Iar cele luate in afara spectrului vizibil sunt, in principiu, alb-negru.
Acestea sunt niste artificii stiintifice si cred ca merita investit timp si efort pentru a surprinde chiar si o scurta licarire a ceea ce este dincolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *