Niste LED-uri

Becurile cu filament sunt de mult apuse. Efectul Joule este cea mai proasta metoda de a transforma electricitatea in lumina. De fapt in caldura. Lumina este un efect secundar.
Cele “economice” nu mi-au inspirat niciodata prea multa incredere. Inferioare filamentului in ceea ce priveste cantitatea de lumina. Pana sa dea lumina maxima, trec secunde/minute bune, suficient cat sa iti scoti ochii.
Neonul (se cheama tub cu descarcare in gaz. de unde obsesia asta cu neon? neonul da lumina rosie. nu e niciun atom de neon acolo, sunt vapori de mercur !!!) are nisa lui incontestabila.
LED-ul a avut un inceput timid, dar cred ca acum s-a maturizat suficient incat sa constituie principala alegere. Dioda electroluminiscenta (Light Emitting Diode) este modalitatea cea mai eficienta de a transforma electricitatea in lumina. Deci lumina multa si consum mic. Si (aproape) fara caldura.
De aceea mi-am trecut toata casa pe iluminat LED. Ca sa ai un termen de comparatie real, pentru a obtine lumina unui bec cu filament de 100W, un bec cu LED consuma cam de 7-8 ori mai putin. Deci 12-14W. Becurile cu LED nu sunt foarte raspandite acum si costa destul de mult. Dar cresc vertiginos.
Insa eu am mers un pas mai departe si am inceput sa inlocuiesc becurile cu LED cu panouri LED. Mai intai am cumparat de la chinezi, dar apoi am gasit magazinul asta pe meleagurile stramosesti.
Pe scurt, uite ce am facut (dela 10W la 18W):
hol
Si fiindca m-am imbolnavit de time-lapse, asta (de la 6x5W la 2x24W): 

Asa arata inainte:
cu led
Te rog, nu-ti lua lustre cu becuri tip G9. Sunt frumoase, delicate, dar becurile sunt scumpe si nu dau lumina.
Poti sa alegi intre alb-cald (3000-4000 Kelvin) si alb-rece (6000K).
Mie imi place rece. Nu e ca neonul (spre ultraviolet), sa stii. E ca ziua.
Acum, poate zici ca noul model e cam minimalist, industrial…
Poate. Dar, mama, ce lumina face!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *