Era surda doña Clara

Tatal unui prieten de-ai mei din scoala generala de la Buzau, domnul Stanescu Xenti (respect man) profesor de pian, zicea “cate limbi straine stii, atatea vieti ai“. Acum eu as adauga la vieti si instrumentele muzicale la care stii sa canti.
In scoala generala am avut un profesor de muzica mizerabil. Si acum am cartilajul urechii rupt de el. Ii spuneam “Magarul”. Uram notele muzicale.
Cu toate astea am început sa invat chitara la Scoala Populara de Arte pe la sfarsitul clasei a opta. Am facut 3 ani si ceva. Lejer, fara stres, am ajuns pana pe la gama Si minor.
Creierul meu s-a schimbat radical de atunci. Parca vezi sunetele cum se leaga. E demonstrat stiintific ca cei care stiu sa cante la un instrument sunt mai destepti. Ha!
Si chiar dezvolti o relatie speciala cu instrumentul. Pai chitara mea are peste 25 de ani, dar nu as renunta niciodata la ea. A fost la munte, la mare, cu trenul, a fost sparta de doua ori si tot mi se pare ca suna bine. Dar stiu ca sunt subiectiv 😉 . I-am dat o pauza foarte lunga, insa acum m-am apucat sa cant iar.
Cand vad un magazin de chitare, ma uit ca un copil in vitrina cu ciocolata. Noi, lucioase, drepte, blonde, brunete, roscate.
Guitars
Vezi, asta e partea frumoasa a chitarii.
Cand esti deprimat, o iei in brate, canti la ea, te linisteste. Cand te simti bine, pui mana, zdranganesti, te simti bine. Te sustine. Pai ai vazut ce forme are? Doar cand te uiti la ea, iti vine sa ii atingi toate corzile. De sus pana jos.
Si, in plus, e foarte intelegatoare. Nu se bosumfla daca nu canti la ea o saptamana. Sau o luna. Ai auzit vreodata expresia “o chitara iarta dar nu uita niciodata”?!
Nu iti scoate ochii…. mai tii minte acum un trei ani de craciun, cand te-ai imbatat si ai cantat fals si ai lalait toata seara?! Apoi m-ai pus pe jos si ai adormit imbracat….
Si daca gresesti notele, poti sa o iei de la capat de cate ori vrei. Pana iese bine. Nu se supara, nu te tine minte. Apoi cand iese bine, canti totul de la cap la coada si nu te mai saturi, esti fericit, degetele se aseaza singure in pozitia corecta, canti de 3 ori, de 5 ori, iti permiti chiar niste improvizatii. Apoi te linistesti.
Ai invins partitura!
Clasic, Ferdinando Carulli, andantino 😛 , country, Oh Susana, rock, nu detaliez, ca nu ajunge tot internetul. Bob Dylan, Eric Clapton, Cold Play… old school, baby.
manly-hobbies
Semineu, blana de urs, sampania… somebody stop me!

Daca te intrebi ce e cu titlul, uite aici. Asculta (sau deruleaza) pana spre sfarsit, ca acolo e hazul.

One comment

  1. Piano – that’s in my bones.
    The piano keys are black and white but they sound like a million colors in your mind. Still, there’s something gasmic about a guy who can sing and play guitar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *