Studii mai vechi arată că 1 din 4 adulţi nu au citit nici o carte în ultimul an. Nu mai sunt la curent cu studiile mai noi, dar de fapt cred că e mai rău. Nici tinerii nu stau mai bine. Nu înseamnă că tinerii nu citesc, probabil că citesc o grămadă pe bloguri, pe telefon. Dar e cu totul altceva între a citi fragmente pe bloguri sau pe alte site-uri (în afară de ăsta. Ăsta e bun 🙂 ) şi a citi o carte bună, aşa, old-fashion. Cu internetul, ai tendinţa să iei doar câte o bucată de informaţie odată. Internetul este grozav pentru a săpa după informaţie. Uşor şi abundent, în orice domeniu. Eu (şi mulţi alţii) îl folosesc constant ca să găsesc material preţios pentru proiectele mele. Dar e punctual, concentrat, limitat. Cu o carte ai ocazia să te scufunzi complet în poveste şi să absorbi o porţie zdravănă de idei bune.
Cititul are multe avantaje.
-Desigur, cel mai mare avantaj al cititului este pur şi simplu plăcerea în sine. Apoi este o metodă grozavă de relaxare şi de petrecere a timpului. Chestia este că pentru mulţi dintre noi, relaxare şi distracţie înseamnă gaşcă. Tocmai cititul iţi permite să te relaxezi şi să petreci timp de calitate singur, doar cu tine. Imi place compania, nu mă înţelege greşit, dar e sănătos şi chiar necesar să te poţi simţi bine şi singur.
-Iţi imbunătăţeşte talentul la scris. Sigur, nu ajungi un scriitor talentat doar din citit, dar îţi umpli sertarele cu modele şi expresii care sună bine. Dacă citeşti constant scrieri de calitate, e imposibil să nu îţi lustruieşti scrisul, măcar din punct de vedere sintactic şi gramatical.
-Obţii material pentru conversaţie. Unul dintre cele mai bune subiecte de conversaţie este “Ce-ai mai citit bun în ultima vreme?” Nu ai vrea să raspunzi “Ăăăhh, nimic. Dar fratee, ştii la ce nivel am ajuns pe Angry Birds?” Citind cărţi bune, îţi faci un bagaj de subiecte de conversaţie interesante şi atractive.
-Îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare. Cu internetul şi milioanele de subiecte care te ameţesc, e tot mai greu să te concentrezi pe o singură sarcină. Dacă simţi că eşti din ce în ce mai predispus la pierderea atenţiei, poate cititul unei cărţi e chiar reţeta de care ai nevoie. O carte cere perioade lungi de atenţie şi concentrare, spre deosebire de articole pe internet sau din reviste, care se pot citi în câteva minute. Sigur, ultimile sunt mai atractive, fiindcă le termini mai repede şi apoi mintea trece la altă stimulare. O carte însă, îţi reaminteşte mereu cum stai. Cât ai citit, cât mai ai şi dacă ai un e-reader, cât timp ţi-a luat. Dacă îţi rezervi timp în fiecare zi pentru o carte, vei observa o îmbunătăţire a atenţiei şi a concentrării.
-Stimulează creativitatea. O persoană creativă nu are idei noi doar aşa, din aer. El (ea) asimilează idei existente, le încolţeşte şi le încrucişează în creier şi aşa ies altele noi şi originale. Când te expui la tot felul de informaţii din paginile cărţii, creezi un spaţiu în minte în care cresc idei noi.
-Îţi lărgeşte perspectiva. Indiferent pe unde ai călătorit şi câţi oameni interesanţi ai întâlnit, nu vei putea avea niciodată dimensiunea experienţelor şi informaţiilor care se regăsesc într-o carte de calitate. Prin citit poţi să experimentezi lucruri imposibile în viaţa de zi cu zi. Care-i treaba cu lumea sub-atomică. Ce există în cosmos, dincolo de percepţia mea limitată de târâtor pe această planetă. Şi câte şi mai câte, doar stând în fotoliu şi absorbind literele din pagină.
Eu, recunosc, sunt un cititor lent. De multe ori mă surprind plictisit şi pierdut cu câte-o carte. Dacă am nevoie (nu pentru supravieţuire, pentru cultura mea generală), mă încăpăţânez să o termin. Încă mă lupt cu una (nu râde!). Părerea mea e să treci direct la partea interesantă. Dacă vezi un capitol care pare mai atractiv (mă refer la cărţile de ştiinţă), sari direct la el. Nu e rău să citeşti două cărţi deodată. Aia mai bună îţi dă timp să îţi revii pentru cealaltă, mai grea. Şi nu cred că trebuie să citeşti o carte doar fiindcă aşa zice lumea, criticii, moda. Mai bine citeşti ce îţi place şi eşti mult mai câştigat. SF? Ştiinţă? Horror? Psihologie? Motivaţional? Dacă ai ales greşit, zic să abandonezi. Nu are rost să te forţezi cu o carte care nu-ţi place. Şi dacă mai combini şi cu o activitate creativă, fizică, eu zic că e drumul perfect către un om mai bun. Părerea mea. Oricum, ai un rezumat la ce am zis, aici.