Pe calea undelor

Când vine vorba de undele electromagnetice, lumea e foarte agitată că cică radiaţii dom’le, ne îmbolnăvim, avem insomnii, radiaţii nocive pentru charmă, suflet, ce mai, rău, rău tare. Nu mai ţine telefonul la ureche, vorbeşte pe speaker, pe cască, nu sta sub liniile de înaltă tensiune că… nuş’ ce, da’ sigur nu e bine.
Câţi dintre noi ştiu că indiferent ce am face, suntem permanent sub un duş de radiaţii produse de mâna omului. Ah, sigur, poţi să scapi în mijlocul oceanului, deşert, pădurea tropicală, calota glaciară. Dar singur, fără echipamente, că radiază. Sigur te vei simţi mai bine 🙂
La alea cosmice (ăăă, pardon, de la Dumnezeu), char că n-ai ce să le faci. Să ne înţelegem, mă refer strict la radiaţiile produse de mâna omului.
Nu fac pe avocatul diavolului, unele radiaţii sunt foarte nocive, dar hai să o luăm uşor. Nocive sunt doar anumite frecvenţe la intensităţi foarte mari. De exemplu, undele eletromagnetice (sau undele) produse de cuptorul cu microunde încălzesc apa din alimente deoarece molecula de apă incepe să oscileze la rezonanţă cu frecvenţa acestor unde. Treaba e rea dacă se produce în ţesuturile corpului, fiindcă duce la arsuri, iar la ochi e chiar grav (opacizare etc.). Dar ca să se ajungă acolo, trebuie să te expui la puteri mari, sute-mii de Watt (vaţi) de foarte aproate (lângă antenă) şi numai cei din domeniu au acces la aşa ceva. Omul obişnuit nu ajunge nici pe departe la aceste valori. Hai să vedem cu ce se trage în noi:
-telefon mobil – max 1-2 watt (W) – zero şanse să încălzească ceva
-WiFi-ul de acasă – max 10W, dar cele obişnuite sunt sub 2-5W
-antena GSM (pe bloc sau pe stâlp) – 40-60W
-cuptor microunde – 600-800W – testat de mine în persoană pe al meu de acasă (cu un tester Fluke), zero scurgeri de radiaţii in exterior.
-televizor – zero
-becuri, întrerupătoare, prize (mobilă) – zero
-posturi de televiziune – mii de watt (!!!) – datorită televiziunii pe cablu, posturile TV care emit în eter sunt foarte puţine şi doar în oraşe. Pe vremuri, televiziunile emiteau până la100.000 watt (!!!) ca să ajungă şi în provincie ceva semnal.
-posturi de radio – mii de watt (!!!) HA! fereşte-te de asta! păi într-un oraş mare sunt zeci de posturi de radio! să te mai aud că te radiază telefonul mobil!
-alte surse de radiaţii – comunicaţii de date wireless ale semafoarelor inteligente, staţii de transformare, metrou, servicii publice (salvare, pompieri, securitate), sisteme de monitorizare a mediului, sateliţi, avioane, radare, radioamatori şi tot aşa…
Mai e o chestie. Undele se atenuează foarte repede. În vid, la dublarea distanţei, puterea scade la radical din cât a plecat (asta practic; teoretic e ceva mai complicat). În beton, vegetaţie, carne de om, atenuarea e de zeci-sute de ori mai puternică.
Deci hai să ne calmăm, că nu poate exista viaţă modernă fără emisii electromagnetice. E ca și cum ai mânca raw-vegan. Sigur, poți să trăiești și așa, dar la ce te ajută? Când mori, o să mori mai sănătos 🙂 Şi până acum nici un studiu ştiinţific nu a dovedit că într-un mediu obişnuit, un om obişnuit suferă de pe urma undelor radio. Ah, scuze, doar liderii spirituali ai turmelor de suflete albe ştiu adevarul. Au simţit tulburarea forţei.

Acum de la seriozitate la distracţie, iată câteva mostre de semnale care umplu atmosfera şi noi habar n-avem:
-Din categoria grea – spațiu:
Discuția unui cosmonaut rus de pe Stația Spațială cu un radioamator de la sol (145,800MHz)

Asta o mai știi. Astronaut Samantha Cristoforetti cu o școală

Comunicație digitală (packet radio) intre radioamatori, folosind ISS ca repetor. Codare AFSK1200 (145,825MHz)

Cum sună semnalul de la sateliții meteo NOAA (137,1MHz)

Semnal de satelit necunoscut

-Din categoria semi-grea – HF:
semnal CW (morse) (banda 20m)

transmisie de date RTTY (digital – USB) (banda 40m)

Voce USB radioamator Italia (banda 20m) (1800Km)

Radiodifuziune AM din China!!! (banda 30m) (7000Km !!!)

-Din categoria VHF-UHF
comunicatie controlor de trafic-pilot

transmisiune automata de voce privind starea vremii pentru aviație

-Comunicații de date și alte ciudățenii

cum arată și sună pe audio un canal GSM 800MHz

-Radio și TV
Posturi de radio

cum sună o transmisie de televiziune. O ureche antrenată simte că la un moment dat se schimbă sunetul = se schimbă imaginea

-Din categoria “Mare e grădina Domnului
Radioamator

Firma de pază

Taxi

Căile ferate

Precizez că toate sunetele au fost recepționate de mine.
Concluzie: mănâncă sănătos, fă mișcare, nu te stresa, că nimeni nu scapă.

Later edit…
Nu m-am putut abține și am făcut colajul acesta cu posturile de radio din București. Enjoy!
scala-radiouri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *