Senzor crepuscular reglabil

Senzorul crepuscular aprinde lumina când se lasă seara și o stinge când se face ziuă. Automat.
Acum, pragul la care se face comutarea e de obicei fix la senzorii din comerțul larg. Cât îl face producătorul, atât e.

Ce te faci însă dacă nu îți place? Dacă vrei să se aprindă când s-a făcut foarte seară și să se stingă la prima rază de soare? Tu vezi bine în lumină slabă și nu ai nevoie de bec 😀 .

Iei senzorul și îl demontezi.

Foto-rezistența e un element semiconductor care își micșorează rezistența ohmică cu creșterea intensității luminoase.
Cu un pic de reverse-engineering am obținut asta:

Și apoi schema.

Grupul R2-fotorezistor comandă primul tranzistor T1, deci cuplarea releului prin T2- aprinderea/stingerea luminii. Am înlocuit rezistența de 1MΩ cu un semireglabil de aceeași valoare.

După câteva reglaje fine, am reușit să-l fac să cupleze/decupleze la nivelul de lumină ambientală dorit de mine. Altfel, din fabrică, se aprindea lumina și la un pic de umbră 😎 .

O ultimă observație.
Se pare că reacția negativă prin R3, împreună cu C1, formează un circuit de stabilitate, adică împiedică montajul să basculeze intr-una, atunci când lumina ambientală e chiar la pragul de comutare. Din păcate formează un histerezis cam mare, adică releul cuplează la un prag de întuneric, dar când se face iar ziuă, trebuie să aștepți să crească destul de mult lumina pentru ca releul să decupleze la loc.
Aș micșora C1 la 10 sau chiar la 1μF, dacă aș avea chef timp… dar nu acum. Poate mai târziu.

5 comments

 1. Am pus senzori d’stia la 4 scari de bloc. La 3 dintre ele merg perfect. Dar la una raman aprinse luminile ziua. Am schimbat 3 senzori. Degeaba. Am respectat intocmai schema. Am repozitionat senzorul in fel si chip, si mai aproape si mai departe, si in alta pozitie. Degeaba. Nu-mi dau seama unde gresesc. Daca demontez senzorul si-l incerc in casa merge cum trebuie. Cand il montez la scara blocului nu merge cum trebuie. Aveti vreo idee? Multumesc anticipat

  1. Salutare Mihai.
   Din ceea ce am pățit și eu, pot sa spun ca dacă senzorul e în bătaia directa a becului (pe care îl comanda), merge prost, dar nu cred ca e cazul aici.
   Dacă îl acoperi cu un fes sau ceva opac, trebuie sa dacă ‘clic’ – semn ca acționează. Apoi ‘clic’ când il descoperi. Are o mică întârziere.
   Dacă face așa dar becul e permanent aprins, atunci e o greșeală la conexiunile electrice.
   Sunt curios dacă ai reușit să o rezolvi. Succes.

 2. Am unul de 25w,construit deja cu semireglabil de 2.2M,cu codul placii YCC1007,nu aveti schema si la aceea?Multumesc.

   1. Multumesc,incerc sa gasesc una identica.Cea din urma nu inteleg,dar o pun la google translate…???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *