FT8 – punct de cotitură pentru radio-amatori

Oare este FT8 un punct de cotitură pentru radio-amatorism, chiar în perioada asta de minim a ciclului solar?

E curios cum lucrurile mici pot face o mare diferență. Punctul de cotitură este un moment critic într-o situație, proces sau sistem, de la care se declanșează o schimbare semnificativă, de ne-oprit. Este momentul magic când o idee, o modă sau o tendință socială depășește un prag, basculează și se întinde, se răspândește ca focul. Și asta e valabil pentru toate, de la epidemia de gripă, la explozia de noi tehnologii.

Modul FT8, inclus în soft-ul WSJT-X, constituie un punct de cotitură în domeniul radio-amatorilor? Și este el de bine sau de rău?
Sunt multe discuții pe blogurile de radio-amatori, unde oamenii sunt de o parte sau de cealaltă, categoric sau uneori sarcastic. Fie una sau alta, toate articolele pe care le-am citit sunt de acord cu un fapt care nu poate fi negat – de când a fost introdus in iunie 2017, FT8 a atins stadiul de „killer app” sau punctul de cotitură. Unii susțin că va ucide domeniul iar alții cred că tocmai astfel de inovații vor insufla o nouă viață în acest hobby.

FT8 este un mod digital, ultimul dintr-o serie de aplicații pentru semnale slabe din domeniul radio. El a fost inițial conceput pentru îmbunătățirea unor moduri de propagare ezoterice, gen meteor scatter (împrăștiere pe meteoriți) sau moonbounce (prin reflexie pe Lună). Joe Taylor (K1JT) a dezvoltat o serie de aplicații –  FSK144, JT6M, JT65, și JT9.  Când FT8 – dezvoltat împreună de Joe Taylor și Steve Franke (K9AN) – a fost anunțat, a fost descris ca fiind inventat special pentru multi-hop E (propagare prin reflexii repetate în interiorul stratului E din ionosferă, unda putând parcurge chiar jumătate de glob), unde semnalele sunt foarte slabe și cu fading, deschiderile sunt scurte, deci vrem să încheiem un QSO (contact/convorbire radio) rapid și confirmabil.

Dar ce se întâmplă când iei un mod ezoteric, destinat salturilor multi-hop E în VHF și îl transformi peste noapte într-un fenomen global în toate benzile, de la 2200m la 70cm?
Pe scurt, poți să stabilești contacte la distanțe uriașe, chiar în condiții de propagare nefavorabile și cu puteri modeste. Deci, ce-l face pe FT8 un killer app?

Iată câteva motive la care m-am gândit:
– FT8 compensează pentru actualul minim de activitate solară
– FT8 deschide benzile moarte
– FT8 creează dependență – l-ai văzut, l-ai bifat, l-ai lucrat… Bum!
– FT8 permite pocnitorilor mici să lucreze DX (legături radio cu puteri mici) ca tunurile alea mari 😀
– FT8 te lasă să lucrezi întreaga lume din zone cu restricții de putere
– FT8 este un mod pentru semnale mici – nu pentru puteri mici (cu puterea le lucrezi pe cele mici de tot)
– FT8 permite să lucrezi în 6m, unde nu se prea mai aude nimic
– FT8 brusc domină concursurile VHF/UHF
– FT8 îți permite să lucrezi DX cu semnale slabe, fără să posezi talente CW (alfabet morse)
– Cu FT8 e ca și cum ai avea constant balize DX în fiecare bandă
– FT8 pune DX, WAZ (work all zones), etc. în emisie, când nu ar trebui să meargă nimic
– Cu FT8 poți lucra în 160m fără o stație mare
– În FT8 transmiți un CQ (apel general) și devii un DX

FT8 este clar tehnologie din era spațială și poate e și alte chestii pe care eu nu le-am înțeles.
Deci, va ucide FT8 radio-amatorismul, așa cum au prevăzut unii?
Adevărat, e în mare parte automat. Adevărat, nu necesită abilități prea mari ca să faci o legătură DX. Adevărat, elimină conversațiile din QSO, dar asta face orice vânătoare de contacte DX în orice mod. Adevărat, elimină puțin din factorul uman, dar asta fac toate modurile digitale (îndrăgite) – transmiți niște mesaje pre-programate cu un click de mouse. Asta îl face rău pentru viitorul radio-amatorismului?

După părerea mea, FT8 este chiar în inima a ceea ce reprezintă radio-amatorismul încă de la începuturi – pasionați/amatori care iubesc arta radioului, îmbunătățind arta radioului. În regulamentul american FCC Part 97, aceasta este a 2-a din cele 5 porunci care definesc radio-amatorismul:

“ Continuarea și extinderea capacității dovedite a amatorului de a contribui la progresul artei radio. “

În opinia mea, ce va ucide până la urmă acest hobby, nu e FT8. Din contră, poate FT8 e un exemplu a ceea ce îl va ține viu și relevant. Ucigașă este atitudinea bătrână și ursuză, opoziția la inovație și nou, lipsa de încurajare pentru a aduce sânge proaspăt în acest hobby.
Sincer, această pasiune a mea provine direct dintr-o carieră în telecomunicații și radare, unde, în mod normal, tehnologia modernă permite contacte/convorbiri instantanee în orice colț al globului, la o calitate excepțională (sunet și video). Dar curiozitatea, dorința de a descoperi și a face lucruri noi prin efortul propriu (fizic și intelectual), m-au adus aici. Ca pe mulți dintre voi, de altfel. Sper ca aceasta să continue mult timp după ce eu voi dispărea.

Radioul pentru amatori e bine-mersi. FT8 e doar unul din elementele care îl menține așa. Sper să ne auzim curând în FT8, în alte moduri noi, sau în fonie pe SSB când vor reveni petele solare.

73,
Viorel, YO3RAK

Iată ce propagare am avut eu in FT8, în 40m.
100W în antenă Delta Loop pătrată de 40m, orizontală la h=9m, corner feed.
Așa am emis…

Așa am recepționat…

Destul de impresionant.
Am încercat să vorbesc aseară cu un japonez, dar nu mi-a răspuns.
Cu Europa mi-e rușine să fac legături în FT8. În PSK sau chiar CW aș fi mândru de o Spania, Creta, Anglia. Chiar și Rusia.  În FT8, la o asemenea acoperire, e jenant.

Dar asta nu face decât să mă ambiționeze să caut soluții pentru QSO-uri decente și în alte moduri. Fiindcă se poate.

2 comments

  1. Salutare,

    Interesant articol, imi place cum scrii, am bagat site-ul la favorite si m-am abonat la canalul de youtube, insa am si eu un mic comentariu vizavi de FT8. Daca programez calculatorul sa faca QSO-uri automat si eu ma duc sa ma culc, sau plec la plimbare cu cainele in parc, se mai cheama radioamatorism? Eu imi vad de alte treburi iar calculatorul face legaturi pentru mine, iar eu ma numesc radioamator… Asta e aspectul care mie nu-mi place la FT8 in special, de altfel, celelalte aspecte (cele bune) le-ai punct foarte bine in articol. Sa nu fie cu suparare, insa ca hobby, consider ca trebuie sa fiu implicat, sa simt si sa traiesc ceea ce fac. Evident ca nu sunt impotriva noului si a inovatiilor, dar cred ca viitorul ar trebui sa ne includa si pe noi oamenii, nu sa fie o lume a masinilor, in care noi vom avea, poate, un rol de decor…
    Si… foarte tare articolul despre rotatorul comandat de arduino. Poate am sa-ti mai cer un sfat (daca-mi permiti) cand ma apuc sa-l construiesc, pentru ca ma bate gandul; insa la bloc, e cam greu cu mecanica. Daca pun la punct partea mecanica, restul cred ca va fi mai usor.

    Bafta in continuare,
    73 de YO3RAM, Edi

    1. Salut Edi.
      Mulțumesc foarte mult pentru comentarii.
      E adevărat că softul de FT8 poate sa facă legături și singur, dar e alegerea noastră cum îl folosim. Un radioamator pasionat cu adevărat, hotărăște singur cu cine realizează un QSO și își testează calitățile proprii.
      Despre rotorul de antenă, mult succes și aștept cu interes orice întrebare sau idee. Într-adevăr, mecanica e cea mai grea.
      Pentru acest site există și varianta de abonare, care te notifică atunci când mai pun ceva.
      Ce părere ai de trecerea la limba engleză? Ajută dacă fac articolul bilingv (en/ro) 😄 ?

      Toate cele bune,
      Racov

Comments are closed.