Testosteron, sau marele T

Acest articol este o traducere aproximativa a http://www.artofmanliness.com/2009/06/03/30-days-to-a-better-man-day-4-increase-your-testosterone/ , oferit prin amabilitatea lui Greg, fondatorul www.artofmanliness.com

In cultura moderna Testosteronul este un subiect dezaprobat, ignorat sau tratat cu ironie. Rolul barbatului si al femeii in societate sufera chimbari radicale, dar un lucru e clar, asa cum puteti citi in continuare.

Testosteronul este parte a grupului androgen si este principalul hormon sexual masculin. Majoritatea T-ului este produs de testiculele dvs. de încredere. Si femeile au T, dar barbatii au in corpul lor de 40-60 de ori mai mult. Testosteronul ti-a dat muschi si organe mai mari decat ale femeii. El ti-a dat un “creier de sex masculin”, care este mai mare decat creierul de sex feminin (desi dimensiunea nu are nimic de-a face cu inteligenta), dar care are o legatura mai scazuta între emisfere. Poate cel mai important, T iti permite sa-ti etalezi o barba minunata sau o mustata. Deci T este al naibii de important pentru un barbat. Este ceea ce face sa te simti ca un barbat, barbate.
Deci, daca nu te-ai simtit prea barbateste in ultima vreme, sau poate niciodata, cred ca e timpul sa tii o petrecere cu T.
Beneficiile Testosteronului:
-Imbunatateste energia mentala si fizica
-Creste spiritul competitiv (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0018506X06001887)
-Creste dimensiunea musculara si forta
-Imbunatateste metabolismul
-Creste libidoul si functia erectila.
Fiecare om se naste cu diferite niveluri de testosteron si secretia de T scade natural odata cu varsta. Si supradoza de testosteron (a se citi: steroizi) poate avea efecte negative asupra sanatatii. Dar schimbarile de mediu, de cultura si dieta moderna scad in mod artificial nivelurile normale ale T la barbati si de la o varsta tot mai tanara.
Deci, ce submineaza T-ul nostru? Iata cativa dintre factori:
Stres. Stresul creste nivelul de cortizol si scade nivelul de testosteron.
Lipsa de somn. Testosteronul creste in timpul somnului, mai ales în timpul fazelor REM. Astazi, oamenii fac adesea economie la ochi inchisi, care in consecinta submineaza testosteronul.
Aportul de soia. Soia se presupune a fi atat de buna pentru tine, nu? Gresit! Soia creste estrogenul si scade T-ul. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10798211) Si iti va reduce, de asemenea, numarul de spermatozoizi.
O dieta saraca in grasimi. Dietele sarace in grasimi sunt tot mai controversate in ultima perioada. (http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nutrition-news/low-fat), dar in cazul in care ai nevoie de inca un motiv pentru a pune jos biscuitii cu cereale, s-a dovedit din nou ca acestia iti omoara T-ul. (http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/42/1/127)
Fumat. Nicotina si cotinina din tigari inhiba si reduce productia de T. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2154652?dopt=Abstract)

Mareste-ti Testosteronul! Deci, sarcina ta pentru ziua de azi este sa faci trei lucruri din lista de mai jos, care vor contribui la cresterea nivelului de testosteron. Evident, daca faci mai mult de 3 este bine, iar eu te incurajez sa te tii de ele pentru 30 de zile si nu numai.
1. Acorda-ti cel putin 8 ore de somn in seara asta.
2. Nu fuma deloc azi. (Daca nu fumezi, nu se pune la cele 3)
3. Nu manca nimic cu soia. Va trebui sa citesti etichetele. Te va uimi cat de multe lucruri contin soia in ziua de azi.
4. Mediteaza timp de cel putin 10 minute. Acest lucru te va de-stresa.
5. Fa antrenamente de rezistenta. Ridica greutati si fa exercitii complexe, cum ar fi genuflexiuni, flotari, aplecari, vaslit. Ele mai mult iti vor creste T-ul decat arcui bicepsul. De asemenea, foloseste greutati mari si seturi scurte.
6. Mananca o portie buna de grasime. Pe masura ce aportul de grasimi creste, creste si nivelul de T. Scopul este de a obtine cel puțin 30% din calorii din grasimi consumate pe tot parcursul zilei. Grasimile monosaturate, de tipul celor ce se gasesc in nuci, peste, masline, ulei de masline, seminte si avocado, sunt deosebit de benefice pentru nivelul de testosteron (si sanatatea ta).  (http://jap.physiology.org/cgi/content/abstract/82/1/49) Si nici cele saturate nu sunt asa de rele.
7. Mananca o portie de proteina ​​animala. S-a dovedit ca dietele vegetariene reduc nivelul de T. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/159772) Deci hai odata, mananca friptura aia. (Asta s-ar putea sa fie cea ma simpla provocare a zilei) Totusi nu e nevoie sa exagerezi; o dieta cu un raport carb/proteina 2/1 este ideal pentru producerea de testosteron.
8. Mananca o portie de legume crucifere . Legume cum ar fi brocoli, conopida, ridichi, napi, varza de Bruxelles si varza contin diindolilmetan, care ajuta la echilibrarea nivelul de estrogen si testosteron si creste cantitatea de T liber din organism .
9. Fa sex dimineata (daca partenera este dispusa, desigur). Pur si simplu o erectie iti creste testosteronul. Tu deja ai un val de T atunci cand te trezesti, asa incat acest lucru il va ridica chiar si mai mult.

Definitia stiintifica a testosteronului: KILL IT OR FUCK IT!
Doamne, ce bine era daca stiam asta acum 10 ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *