Good things come to those who wait…Or not.

In 2014, niste buni colegi de serviciu m-au convins sa-mi iau licenta de radioamator. O treaba grozava, un hobby care vine in completarea unei pasiuni de-o viata, electronica. Am primit indicativul (preferential) YO3RAK. Nu mai aveau RAC, se daduse.
Hai sa vorbim pe unde radio! Aiurea, toti radioamatorii, inclusiv al vostru sincer, se plang ca nu emite nimeni, ca nu ai cu cine vorbi.
Adevarat, pentru ca si eu stau cu statia pe receptie si nu apas AL NAIBI BUTON!
Am zis ca vocea s-a stins, digitalul e la putere. Am construit o interfata digitala si BAM! alta lume. Cum spuneam, lucrurile bune vin la cei care asteapta, dar nu stau degeaba, asa ca pe 11 februarie 2015 am interceptat prima transmisie de pe Statia Spatiala Internationala. Astronaut Samantha Cristoforetti.

Apoi am trecut pe APRS, si am realizat legaturi prin digipeater-ul ISS.
ISS APRS position-2 ISS APRS-4 ISS APRS-5
Bineinteles, efortul a fost incununat cu aceste minunate cartoane, QSL Card, de o semnificatie uriasa pentru mine. Primul, emis de biroul Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) Franta, al doilea de ISS Fanclub, Italia. Ambele mi-au parvenit prin POSTA normala! Old school, tata.
Photograph (1)   
Photograph (2)

Recent am receptionat o emisiune in limba rusa, de o calitate exceptionala, pe toata durata (6 min.) de survol a ISS. Nu o difuzez, ca nu-mi place limba rusa.
Pana acum nu mi-a raspuns niciun astronaut, dar nu pierd speranta. Asteptare activa. De-aia mi-am pus pe telefon aplicatia ISS Detector. Stiu in orice moment cand trece statia peste noi.
Fiica-mea rade de mine si spune ca trebuie sa ridic o antena, sa se loveasca ISS de ea, poate asa ma baga si pe mine in seama 🙂
Desenul ei, cadou de ziua mea:
Cadou
Asa ca fix acum voi apasa PTT-ul sa deschid R1 cu un apel general YO.
Deedee, push the damn button!

http://spaceflight.nasa.gov/station/reference/radio/
http://www.ariss.net/
http://aprs.fi/#!mt=roadmap&z=11&call=a%2FYO3RAK&timerange=3600&tail=3600
http://www.issfanclub.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *