Interfata digitala

Traim intr-o era digitala. Asa ca te invit sa deblochezi 75% din potentialul transceiverului, lucrand in moduri digitale.
Sigur, unele transceivere au deja interfata digitala built-in, dar multe nu au. VHF-ul meu sigur nu.
Tot ce am de facut este sa aduc sunetul din difuzorul statiei la intrarea LINE-IN a computerului si LINE-OUT (sau Speaker) din computer la intrarea de microfon la statiei. Cand vreau sa transmit, softul produce semnalul modulator si statia il emite. Ce receptionez, este decodat de acelasi soft si afisat pe ecran. Este vorba de text sau de imagini. Ma refer la APRS/PACKET, PSK, MFSK, RTTY, SSTV (frumooos) si altele.
Sigur, cineva trebuie sa apese PTT-ul. Aici am cateva variante:
1. Manual mode – apas eu cu degetul cand dau SEND pe ecran (ca la tara)
2. Semi-auto – iau un pin RTS de la portul serial si fac o adaptare la PTT-ul statiei. Softul comanda portul serial dar mai trebuie tras un fir de la statie la calculator (pe langa cele 2 de sunet). Poate laptopul meu nu are serial. Adaptor…
3. Full-auto – fac un circuit VOX si cand apare modulatia, pac! se apasa singur PTT-ul. Te incurajez sa alegi asta.

Cateva dizertatii tehnice apoi trec la scheme.
– CALITATE! Cablurile folosite trebuie sa fie de calitate, ecranate si ecranul pus la masa.
– Intre statie si computer trebuie izolare galvanica.
– Experiment. Eu nu am putut implementa nicio schema exact asa cum am gasit-o. In primul rand majoritatea pieselor sunt marca Dumpster Diving, asa ca am pus si eu ce am avut. Apoi unele scheme pur si simplu nu merg. Solutia: imaginatie, experiment, studiu. Asta e ordinea mea, fiindca nu poti sa te … in gustul omului.

Constructie:
1. Am luat o cutie pe care am replicat butoanele de pe microfonul-PTT. Cablul de casca este bobinat pe o ferita, pentru deparazitare. Pinout-ul este pentru Yaesu, ca asta am.
20150122_134011   pinout
2. M-am gandit sa fac un adaptor pentru a folosi o casca-microfon ordinara, de calculator. Unii oameni vor mediocru. Eu ravnesc maretie. Deci nu am rezistat si am modificat o buna casca de radio, inlocuind microfonul dinamic cu unul electret. Repet, CALITATE!
20150113_124931     20150122_132144electret
Am folosit schema de sus, cu modificarile insemnate acolo. La teste in aer, a reiesit ca ma auzeam mai bine cu casca-microfon electret decat cu microfonul original al statiei.
3. OK, pana acum nu avem nimic digital, dar ce a fost mai greu, a trecut.
?????????????
Ne mai trebuie transformatoarele de izolare galvanica si circuitul de VOX.
isolation   VOX1
Evident, 2 transformatoare pentru IN si OUT. Cica sa fie 1:1 / 600 Ω
Pe bune?! Pai al meu Junk Box avea unul de 109 Ω:120 Ω si unul de 1,2KΩ:1KΩ. Au mers ca focul. Valorile rezistentelor nu le mai stiu, ca nu se mai poate intra in cutiuta-interfata. Experimentati fara frica.
DSCN5405  DSCN5407 DSCN5404-001Trafurile nu au mai incaput, asa ca atarna in fire. Legea lui Murphy: Ce este provizoriu ramane definitiv. Cineva mai rautacios ar zice “unde e calitatea acum?!” …stiti cum e cu gusturile…
Circuitul de VOX se vede inghesuit in stanga, iar in dreapta pe la mijloc este adaptarea la microfon electret. Am pus mufe separate pentru casca si PC. Am pus buton de selectie VOX/PTT pentru lucrul in digital sau in voce. Mentionez ca VOX-ul nu este stabil pentru voce. Cand cupleaza, cand nu. Pentru digital este MINUNE!
4. Software. In primul rand trebuie experimentat cu reglajele de sunet din Windows. Sa nu saturati modulatia sau intrarea audio. Sau invers, sa nu se auda nimic. Pentru sunet, mie mi-a placut
Audacity for Windows®
Pentru modurile digitale propriuzis, netul e plin. Am pus o gramada de softuri, am experimentat si m-am atasat de MixW 3.1.1

Pe VHF avem 144.800MHz – APRS in toata Europa
145.825MHz – APRS/PACKET Frecvente ISS
Rezultatele le-ai vazut deja. Merita.
Raspund cu interes la intrebari. Cel putin o vreme. Si raspunsul e NU. Nu am o schema completa, integrata, a cutiei. Imaginatie. Cine stie, intelege. Cine nu, fara frica!
Si pour les connaisseurs raspunsul e DA. Acelea sunt piese rusesti. 😉
Hai ca m-am dat la barfa si s-a racit mancarea. Bacon toata lumea!

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *