Quadrifilar Helix Antenna

Nu poti face receptie de sateliti fara o antena dedicata. Antenele obisnuite (GP, Yagi, de exemplu) au rezultate nesatisfacatoare. Asta datorita diagramei lor de directivitate, dar si faptului ca au polarizare liniara.
Satelitii emit cu polarizare circulara. Majoritatea lor foloseste polarizare circulara dreapta (Right Hand Circular Polarization, RHCP). Motivul utilizarii polarizarii circulare este ca reflexiile (care se produc in primul rand pe straturile atmosferei si pe particulele de apa) schimba polarizarea undei reflectate, facand astfel imposibila obisnuita compunere (constructiva sau distructiva) a undelor. Deci fenomenul de fading si flutter este aproape inexistent.

Sunt multe modele de antene pentru receptia de sateliti, net-ul este bogat in exemple. Solutia profesionala este un cross-Yagi cu rotator; eu am facut rost de o antena (mai trebuia una), dar dimensiunile si provocarile constructive m-au facut sa reconsider ideea. Am ales o antena Quadrifilar Helix. QFH (sau QHA) pare complicat de construit, dar are rezultate mai bune decat, sa zicem, un cross-Yagi fix, orientat in sus, pentru ca mentine polarizarea circulara pana la elevatii foarte mici, fata de cealalta, care trece usor-usor in polarizare liniara.
Dupa multe cautari si cateva experimente, am gasit modelul domnlului Paul Hayes, de aici. Foarte bine documentat, cu cote exacte, cu poze, cu multe impresii personale.
La tot ce scrie acolo, adaug si eu cateva. Teava de cupru trebuie sa fie la colac. Am incercat prima oara cu teava dreapta de instalatii si a fost dezastru. Am aruncat tot. Foarte rigida, imposibil de indoit, chiar si cu nisip inauntru se cuteaza foarte repede. Nici cu teava la colac nu se lucreaza usor, dar acum doar nu vrei mila, compasiune si indurare. Nu vei gasi asa ceva aici. Cu teava la colac se poate lucra si exemplul concret este acesta:
24.mar.2015
Atentie la ordinea operatiilor, ca sa nu fii nevoit sa demontezi. Trebuie sa ai putina experienta cu lampa de gaz si cositorul, dar nu e ceva extraordinar, ca doar lipiturile nu trebuie sa fie etanse. Tot din experienta, cotele trebuie respectate cat mai exact si lucrarea executata cat mai ingrijit. Din fericire, constructia este suficient de maleabila ca sa poata fi ajustata putin si dupa finalizare (intindere, strangere, rasucire…). Din pacate nu am poze din timpul constructiei, fiindca munca este destul de mizerabila si nu aveam chef sa ma opresc, sa ma sterg, ca sa pun mana pe aparatul foto. Da, am folosit sabloane de lemn, ca in descriere.
In acea poza, antena este asezata cu susul in jos. Teava alba de plastic trebuie sa fie cat mai dura cu putinta, fiindca este singurul suport al antenei. Gandeste-te, daca se umple cu porumbei sau cu ciori? Eu am ales gresit teava si am consolidat totul cu un arac de bambus, fiindca aveam.
Balunul este decisiv. Trebuie executat EXACT ca in documentatie, repet, cat mai ingrijit posibil. Experienta mea a fost oribila. Am facut balunul la viteza, l-am montat si PAC, masuratori cu RIG-ul de la munca. VSWR=4 pe 137MHz (aici conteaza) si ajungea pe la 2,5 la 147MHz. Jale!!!
Am fost devastat. Muncisem atat de mult la aceasta antena, speram la poze cu planeta, contacte cu ISS si mergea asa de prost! Am abandonat-o cateva saptamani, pana mi-am revenit. Dupa alte incercari nereusite de ajustare, am facut ce ar fi facut orice barbat si am construit alt balun. De data asta, precizie chirurgicala, tata, nu bataie de joc ca prima oara. Masuratori cu RIG-ul, et voila! VSWR=1-1,5, maxim 2, in aproape TOATA banda de VHF!!!
Iarasi zic, rezultatele se vad. Sunt super-incantat de antena mea si de-aia (ha ha, nu de-aia) i-am acordat cel mai inalt loc de cinste, pe varful acoperisului casei. Acum, un ochi mai antrenat ar zice ca receptia mea este mai proasta pe nord. Da, Scandinavia nu se vede deloc clar, dar nu din cauza antenei, ci pentru ca pe nord sunt obturat puternic de casa vecinului, care este mai inalta. Deci nu vad elevatii mici pe nord, nord-vest. Acum se explica?

In poza, pe cadrul superb executat de moi, QFH-ul acesta, un GP Proxel Diamond X-300 de 3,1m foarte OK ca aici (pagina 6) si o camera video IP, HD, despre care intr-un alt episod.

II multumesc domnului Paul Hayes pentru minunatele instructiuni si pentru site-ul extraordinar si inspirational.
II multumesc si lui Danica, pentru ca m-a ajutat cu idei si cu indoitul tevilor de cupru.
Alte informatii intuitive despre polarizare si antene aici.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *