Ceas pe lampi

Acum mai bine de 20 de ani, dupa caderea vechiului regim si deschiderea industriei noastre electronice catre noi culmi de progres si civilizatie (aiurea, vrajeli), a aparut pe piata un super-circuit integrat.
40 de pini! Rodul sudorii inginerilor de la Microelectronica, un ceas complet, inclusiv driver pentru display LED, fir cu fir, nu multiplexat.
Cumparat. Construit. Cablaj trasat cu smoala si corodat cu clorura ferica! Ce vremuri…
Piese romanesti de mare angajament, normal, unele cifre mai luminoase decat altele. Am pus un cuart defrisat de la un ceas de mana chinezesc. Schema prevedea un trimer pentru ajustarea erorii cuartului (asa incredere aveau in tehnologia lor). Surprinzator, abaterea a fost aproape neglijabila.
 Document (1) Document (2)
A mers, am fost bucuros, cutia a fost cam urata si ceasul meu de masa cu alarma a sfarsit depozitat intr-o cutie de pantofi.
Revenind in prezent, dupa mai bine de 20 de ani de inactivitate, montajul cu MMC353A (A de la alarma) a revenit in aria de interes. Iarasi surprinzator, constructia a fost atat de solida (meritul meu) incat a pornit imediat ce i-am dat juice/power.
Scanteia de inspiratie a venit de aici, odata cu intrarea in posesie a unei scule industriale rusesti.
Asadar am inlocuit afisajul nu cu tuburi VFD, ci cu un model de lampi ce contine filamente pentru cifre. 5V/10mA fiecare liniuta. O aberatie ruseasca, dar spectaculoasa. (Atentie, Nixie este altceva. Am si de-astea)
ceas5  Document (3)
In poza montajul original si schema mea de conversie.
Pentru asta, driverul intern al MMC-ului nu facea fata, asa ca am pus pentru fiecare linie un tranzistor BC107 (batranul cal de bataie din facultate). Cate BC-uri? 23 de bucati! Matricea de tranzistori, am numit-o. Munca de chinez. 23 de fire intra, 23 de fire ies, +2, masa si power.
Solutia constructiva se vede in poza, cu placa de baza sus, matricea la mijloc si afisajul jos. Sursa de alimentare de laptop.
ceas3  ceas4  ceas2
In spatele lampilor am pus LED-uri albastru-fulger. De ce? Fiindca asa mi-a placut mie. In poza cu si fara. Cele doua puncte pentru secunda sunt tot becuri. FULL filament. Am pus si o baterie NiCd pentru asigurarea functionarii, in caz ca nu mai e juice.
Dar “la piece de resistance” este noua carcasa. M-am cam chinut sa inghesuiesc totul inauntru, dar sunt mandru de rezultat. Mai sunt si pe spate niste butoane, ca asa e designul.
ceas head
Dupa ce a stat in probe cateva luni pe biroul meu de la serviciu (sa vezi invidieee!), l-am daruit prietenului meu (din scoala generala) Bogdan.
Am in plan un nou ceas, de data aceasta cu VFD adevarat. Am circuitul, am tuburile, mai trebuie timp si motivatie.

5 comments

 1. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati intr-o problems. Pe vremea cand eram la liceu am realizat doua ceasuri cu MMC 353 A, pe care le-am utilizat in casa. Unul a functionat perfect cel putin pana in decembrie 2018, cand am inchiriat apartamentul, iar altul a ramas neutilizat ani de zile. Acum cateva luni am constatat ca ceasul care a ramas in apartanent s-a defectat. Verificand echipamentul am constatat ca integratul MMC 353A nu mai functioneaza – am inversat integratele intre cele doua ceasuri. Va rog mult, daca aveti un MMC 353A disponibil sa mi-l vindeti, pentru ca vreau sa am functionale cele doua ceasuri. Va multumesc anticipat. Cu stima!

  1. Buna ziua.
   Din pacate nu mai am nimic din aceasta gama.
   Acest tip de integrat a fost un unicat (ca si design) pentru vremea lui si nici nu cred ca mai are vreun inlocuitor sau echivalent.
   Toate cele bune si mult succes in toate proiectele.
   Racov

  2. Salut, am vazut acum acest apel, si daca mai este valabil eu am in colectia mea de MMC-uri un MMC 353A Virgin 100% . Daca crezi ca mai ai nevoie de asa ceva ti-l donez bucuros.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *