Sunt un mare pasionat de muzica, uneori pana la sfidarea bunului simt. Uneori sunt mandru de asta.
Cand eram mai tanar, băloșeam la sculele aduse de Technics prin magazine. O desfatare a privirii si o senzualitate a atingerii. Din nefericire doar atat, fiindca pretul de circa 1000 de dolari prin 1990, depasea cu mult salariul mediu de cam 200 din Romania.
Oricum, imaginea s-a ars pe creier ca o pirogravura si (abia) in 2014 m-am hotarat sa-mi iau o scula din acele vremuri bune.
Ampificatorul DUAL CV 1460, varf de gama al nemtilor de la DUAL in 1983. Mi-au placut VU-metrele mari.
Dupa 30 de ani de stat pe raft, m-am gandit ca are nevoie de ceva improspatare, asa ca am comandat un pachet de condensatori electrolitici profesionali, de unde daca nu tot din Germania. Pana a sosit pachetul, am facut niste masuratori in laboratorul de la serviciu si rezultatele au fost aproape dezamagitoare pentru o scula HI-FI. Functia de transfer a canalului stang avea o cadere mare pe la 3000 Hz, amplificarea nu era simetrica pe ambele canale.
Dupa ce am schimbat electroliticii pe partea de semnal mic si am dublat capacitatile de filtraj, am refacut reglajele conform cartii producatorului. Masuratori din nou, alta viata! In poza, condensatorii negri au fost inlocuiti cu cei verzi.
Un sfat din experienta, nu te apuca sa schimbi toti electroliticii din schema, daca nu sunt pe traseul de semnal sau nu stii exact ce fac. Uneori poti face mai mult rau. Profesional ar fi sa-i masori inainte, dar eu nu am (inca) un ESR-metru. Pozitia noilor condensatori de filtraj a trebuit modificata, fiindca sunt mai mari si mai multi.
Evident, nu puteam sa ma opresc si am facut o mica modificare la butonul de volum, fiindca pozitia lui nu era foarte vizibila. Cum spunea cineva, barbatii sunt vizuali. Mica indentatie originala (asemanatoare butoanelor de bas si inalte) a fost inlocuita cu un LED, asa cum se vede, apoi butonul a fost revopsit.
Oricum, VU-metrele fac toti banii.
Intrarea de pick-up este in continuare zgomotoasa, dar asta e. Ca sa protejezi delicatul semnal de 1mV de la doza, ar trebui ecranat tot circuitul de intrare, dar acum nu cred ca merita efortul.
Buna seara,
Am acelasi model de amplificator si as fi interesat de un set de condensatori, mai exista magazinul respectiv?
Multumesc.
Emil
Salutare Emil,
E o discutie lunga daca e bine sau nu sa schimbi toti condensatorii intr-o scula audio veche.
Ideal ar fi sa masori distorsiunile cu aparatura specializata, apoi sa decizi. Desi eu am acces la echipamente sofisticate, tot nu am astfel de instrumente la indemana. Am folosit un generator de semnal la intrare si un osciloscop la iesire si am trecut prin toate frecventele de la 20Hz la 20KHz.
Mai ramane proba simpla a auditiei. Daca poti sa compari cu un alt amplificator si ti se pare ca suna bine, nu se merita efortul. Aceasta modificare are multi ani acum si nu mai stiu de la ce firma am cumparat piesele.
Daca eram inspirat, puneam si eu in articol firma si lista de componente, dar din pacate, nu am fost 🙁
Iti recomand TME (https://www.tme.eu/ro/), are tot ce vrei, de la toate firmele de calitate.
bonjour
avez vous des details concernant la modification du bouton de volume?
Bonjour Michel,
Malheureusement, je ne me souviens pas de grand-chose, ça fait longtemps.
J’ai percé un trou de 2mm, j’ai utilisé la plus petite LED, et j’ai limé sa tête avec une petite lime pour tenir dans le trou. Bien sûr, j’ai utilisé une résistance en série pour abaisser la tension (1 kohm, je suppose). Les fils forment 2-3 boucles à l’intérieur du bouton et puisent dans le circuit d’éclairage pour les vu-mètres.
Ziua buna,
Deoarece cu mari greutati am reusit sa procur un deck tot de la Dual , C846, as fi interesat si de-un amplif ca cel prezenat de tine. Ai idee cam de unde l-as putea procura?
Am tot sapat pe site-urile specializate, atit din tara cit si-n strainatate insa foarte slabe sperante.
Iar cele pe care le-am gasit ori sunt depreciate ori au preturi complet inabordabile.
Multam fain,
Costin
Salut Costin.
N-as putea sa-ti dau un sfat de unde sa-l gasesti. Cred ca trebuie urmarit cu perseverevta pana gasesti ceva convenabil.
Buna ziua. Imi plac produsele audio vintage insa nu am habar de electronica.Tin de cativa ani un receiver Sony STR 6200 F si un amplificator Kenwood KA 6004 insa nu sunt in toate doagele.Receiverul are fasaituri la potentiometre, sunet alterat iar amplificatorul functioneaza insa numai pe o sectiune de boxe, respectiv B, interiorul arata jalnic si nu stiu cineva sa aiba rabdarea sa le redea stralucirea de altadata.Ce spuneti, daca va incumetati contra cost comunicati-mi.Multumesc!
Salut Vasile,
Ai niste scule frumoase care merita salvate si restaurate. Te asigur ca e un proiect realizabil si nu foarte scump. Chiar si piesele audio de calitate sunt destul de ieftine in prezent (cam 40 euro tot kitul pentru un aparat).