Sursa de 13V pentru statiile radio

La inceputul carierei mele de radioamator, inainte de a avea o statie radio, m-am pregatit. Mi-am facut o sursa de alimentare. Liniara tata, ce bullshit de comutatie.
Ca sa ‘cut to the chase’ cum zice americanu’, daca ai pe stoc tot ce-ti trebuie si nu mai cumperi nimic, se merita efortul. Daca nu si vrei sa cumperi toate piesele, mai bine cumperi direct o sursa in comutatie. E foarte buna.
Inspiratia mi-a venit cand am ‘gasit’ un UPS defect cu transformatorul intact, pe 13V. Tot electronistul stie ca carcasa e trei sferturi din lucrare, asa ca, avand carcasa, am pornit cu zvac.
Schema clasica, cu LM317 ca regulator-stabilizator si 3 bucati TIP3055 tranzistor de putere  (foarte bun, rezista la orice stres, pe bune!), cu usoare adaptari.
Schematic
Cand m-am scufundat in cutiile cu vechituri dupa piese, am gasit un superb condensator pentru filtraj de 15000μF/63V, la 30A curent de scurtcircuit! Ala albastru, mare cat un sifon. Toate gaurile de pe fata carcasei sunt date de mine.
init-r   init-l
Preventiv, am pus si un releu solid-state (25A), cu un buton de reset, pentru protectie la scurtcircuit. Ete fas. Poti sa faci scurt cat vrei, ca schema rezista. L-am eliminat, dar a ramas butonul de reset, inutil, ala rotund. La power m-am ambitionat si am pus un comutator dreptunghiular (e mai greu sa dai o gaura dreptunghiulara decat una rotunda), cumparat de mine prin 1990. Am pus si un filtru de retea, ca aveam.
Niste pasi intermediari din constructie:
step2-l step2-r
fini-l fini-r

Dar ‘la piece de resistance’ este alcatuita din aparatele de masura, adaptate la proiect. Pentru desenarea scalei am folosit programul free MeterBasic. Fundalul este iluminat albastru-hipnotic. De ce? Fiindca asa imi place mie.
  meters  meters
Dupa teste s-a dovedit ca sifonul albastru era de … hmm, nu filtra calumea. E bine sa exagerezi uneori, asa ca l-am inlocuit cu 2×15000μF/63V, tot de pe stoc.
Stii, perfectiunea este doar un concept, ceva ireal, nu poate fi atins, dar daca vrei, poti sa tinzi asimptotic catre ea.
La consum de 6A, am pus iesirea pe osciloscop, linie, nici-un spike.
In final am pus montajul pe o sarcina electronica si i-am dat pana s-au incins firele. Sursa rezista.
Era bine daca transformatorul meu scotea mai mult de 13V. Macar 15, ca sa am o rezerva, fiindca pe LM, prin constructie, se pierd 2V din start, in afara de reglajul dorit. La curenti foarte mari (peste 15A) tensiunea pe transformator incepe sa scada si, neavand o rezerva din care LM-ul sa compenseze, evident scade tensiunea de iesire.
La 24A tensiunea scade la 10V. In poza, 12A.
12A back
Pe spate se vad conectorii de forta cu surub si conectorii rosu/negru pentru consumatorii ocazionali.
Cand vreau sa emit cu statia de 100W, pun si o baterie de 24Ah tampon, dar fiindca nu am prevazut in schema deculparea iesirii la power off, bateria face back-feed si alimenteaza totul in continuare.
O grija in plus la decuplare, dar acum nu cred ca se merita sa pun un releu de 30A doar pentru asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *