Delta Loop Antena

Pentru antena de HF am ales soluția Delta Loop pătrată, orizontală, 40m. O căutare rapidă pe internet arată mai multe modele, multe avantaje și puține dezavantaje. Oricum, problema cu orice antenă de HF e lungimea. E MARE!
Știu că ideal e vertical, dar din motive de infrastructură și pentru simplitatea construcției (care oricum, nu e simplă 😕 ), am instalat-o orizontal. Din aceleași motive nu am reușit să-mi ating visul de 80 de metri și am rămas la 40.
Antena stă pe stâlpi de țeavă galvanizată de 9m. 4 bucăți.
Fiecare stălp e alcătuit din 3 segmente de 3m sudate, de 1½’ , 1′ și ¾’


adânc înfipte în pământ și betonate


cu contra-fise că altfel se răstoarnă


Ca să aduci antena în fârful stâlpilor îți trebuie un sistem cu scripete și coardă. Acestea trebuie instalate înainte de a erecta stâlpul, altfel trebuie să dresezi o pisică să pună antena acolo. Se recomandă coardă sintetică, rezistentă, dar eu am preferat soluția cu șufă de inox de 1,5mm. E pe viață, că dacă se rupe coarda… iar tre’ să pui pisica  😉


Ca să izolez antena de cablul metalic, am fabricat niște izolatori din plexic. Șufa e prinsă prin sertizare (elegant), iar pentru a împiedica sârma de antenă să alunece cum vrea ea, o soluție low-tech.

Acum despre adaptare…
Am făcut un balun 4:1 din cablu coaxial. Bineînțeles că a mers prost. Coaxialul nu era de 50Ω, ci de 75, iar feeder-ul până la transceiver la fel. Mi-am dat seama târziu, cablul nu era inscripționat (de la reduceri 🙄 ). Am cumpărat balun și cablu calumea.


Apoi am pus RigExpert-ul la treabă…


Cu albastru era SWR-ul inițial.
Am tăiat de 8 ori, total 6 metri! ca să obțin acordul ideal, curba roșie. Știu că antena se face un pic mai mare, că e mai ușor să tai decât să pui, dar eu cred că am exagerat un pic  😀 .
Și o gaură sănătoasă în perete ca să treacă toate cablurile.


Et voila!

Că tot am pus mâna pe un Rig-Expert, am analizat SWR-ul și pentru celelalte antene:
-GP-ul de la Proxel pe VHF


și UHF


QFH antena (VHF)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *