CaTv pe UTP

Pentru că în sfârșit am și eu două televizoare 😛 , am fost nevoit să instalez un traseu nou de coaxial în casă.
Din păcate traseul existent din construcție nu mai corespunde, fiindcă am reamenajat și televizoarele sunt în colțurile opuse fată de varianta inițială. Ca să nu mai dau alte găuri în pereți și tavan, am zis să profit de cablarea cu UTP, care iese exact unde am eu nevoie.
Dar cine a mai pomenit de semnal RF de televiziune (analog și DVB-T) pe UTP?!
Din fericire, progresele tehnologice în materie de CaTV sunt impresionante și cineva s-a gândit și la această posibilitate. Așadar am luat de la DipolNet (băieții ăștia sun foarte buni la CaTV și CCTV) un set de balun-uri de 150 lei și treaba a mers ca focul!


Bineînțeles, când iei o sculă nouă, nu o instala, mai întâi DEMONTEAZ-O!!  😈

Instalarea
În cazul unui singur televizor, chestiile alea două mici din stânga nu existau. Acum au apărut. De aici pleacă semnalul…


Și aici ajunge.


Schema de ansamblu:


Și la final testul…


Impecabil  😀

Mai am doar o problemă cu ratații de la DIGI (RCS-RDS). Aștept de două săptămâni să îmi dea un adaptor CI+ (pentru noul TV) și cred că voi mai aștepta cel puțin încă pe-atât. La ultima comandă de echipament la ei (wireless access-point) am așteptat aproape un an! Normal că nu l-am mai luat, cine stă un an fără WiFi?!

3 comments

 1. Salut,

  Sunt pe punctul de a cumpara si eu un balun si vroiam sa te intreb ce distanta ai intre ele, eu am cca 18 m si daca semanul la iesire este curat ?

  Tot DIGI am si eu.

  Multumesc mult,
  Dragos

  1. La mine e o distanță de circa 12m.
   În fișa tehnică scrie că duc maxim 100 de metri. Chiar și 50 dacă duc, sunt convins ca la 18-20m funcționează impecabil.
   Semnalul meu e super-cristal.
   Baftă multă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *