Iluminat cu senzori de mișcare

Senzorul meu credincios de mișcare care aprindea lumina pe scară noaptea când mă duceam la… frigider, m-a lăsat. A fost foarte scump și bun și a mers fără întrerupere cam 8 ani.
Acesta era modelul… 220 lei la Dedeman.


Avantajul lui era fiabilitatea, sensibilitatea și aspectul, dezavantajul că, locul lui fiind lângă fereastră, geamul dădea peste el când îl deschideam. Nu degeaba e așa de scump, e de exterior și are 2 senzori de mișcare interior, pentru o acoperire corectă 180°.


După încercări eșuate de a-l repara, am găsit o variantă mai ieftină. Mai era asta, dar nu era pe stoc


De tavan, interior, acoperire orizontală 360°, cu un singur senzor.
Pentru montarea lui, fiindcă nu puteam să dau o gaură în tavan (așa e când nu ai prevăzut totul în faza de construcție și vrei să adaugi circuite electrice mai târziu), a trebuit să improvizez puțin.


I-am ras toate excrescențele de pe capac și din tăblița de inox de alături am făcut o clemă la 90°.


Nu e cea mai aspectuoasă instalare dar are unele avantaje: fiind pe tavan, geamul nu mai lovește în el când îl deschid complet și are și o acoperire mai bună.

Și încă unul pe holul de la intrare…
Ce bine e când vii acasă, deschizi ușa și se aprinde lumina pe hol. Nu mai trebuie să bâjbâi pe întuneric, că doar nu or sări copiii să te întâmpine, să zici mersi dacă te bagă într-un azil mai calumea când ajungi parezat 😀 .
Am luat lampa existentă și un nou senzor de mișcare


La senzor, tot montajul e în partea de jos, paleașca aia mare e doar pentru conexiuni, așa că le-am separat.


Lampa a primit o gaură considerabilă în partea de jos, realizată cu chestia din imagine, colțul dreapta-sus. Popular brăduț, tehnic burghiu în trepte sau alezor.
Foarte bun la dat găuri mari, un alezor e scump (100 lei), al meu e de la Lidl, set de 3 la circa 60 lei, deci a se folosi cu precauție (încet și cu răcire multă).


Și final…


Temporizare scară – 30 sec.
Temporizare hol – 2 min, că mă trezeam pe întuneric legându-mi șireturile.
Nu economia e importantă, ci comoditatea, deci pentru a trăi mai bine și a sta degeaba, trebuie să muncești :mrgreen: .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *