Luminatorul IR (IR blaster, IR led array…) pentru camerele video de supraveghere e necesar pentru vederea pe timp de noapte. Acesta se aprinde noaptea cu ajutorul unui senzor de lumină încorporat, iar camera video decuplează filtrul IR intern. Imaginea devine monocromă dar luminoasă. Se folosește lumină infraroșie și nu vizibilă fiindcă senzorul CCD e foarte sensibil în infraroșu și nici nu ne interesează să iluminăm peisajul.
Aria asta formată din multe led-uri cedează de multe ori, fiindcă ledurile sunt în serie câte 3 sau 4 (deci cedează unu, cedează tot șirul) și calitatea lor e cam îndoielnică.
La mine au cedat TOATE după câțiva ani și e mai ieftin să cumperi o placă nouă decât să te apuci să scoți și să re-plantezi toate led-urile.
Aia nouă e cu verde…
Luată din China, desigur.
La o privire mai atentă se observă că led-urile de pe inelul exterior sunt diferite de cele de pe inelul interior. Înălțimea părții metalice e diferită.
Cred că asta e pentru a dispersa mai bine lumina, fiindcă led-urile sunt cam directive, iar ariile mai vechi făceau doar o băltoacă de lumină în mijlocul imaginii, iar pe margini era întuneric. Ca o lanternă 🙂 .
Deci luat camera
demontat vechiul luminator
pus noul
și făcut proba 😎 …
ZIUA
NOAPTEA FĂRĂ IR
NOAPTEA CU IR
Surprinzător e că se vede ca pe înserate (e beznă afară) și camera nu comută pe monocrom. În plus, led-urile nu mai au culoarea aia roșiatică vizibilă cu ochiul și nici camera de la telefon nu vede iluminarea , deși toată lumea știe că telefonul vede transmisia IR de la telecomanda de televizor sau A/C.