Satelit reînviat, descoperit de un radio-amator

Shocking news
Un radio și astronom amator a descoperit semnalul radio de la un satelit mort de 12 ani.
Satelitul IMAGE pentru studiul magnetosferei și ionosferei, lansat în 2000, a încetat să mai transmită, în urma unei probleme de alimentare la un modul, în decembrie 2005.

Tipul, Scott Tilley din British Columbia, a luat legătura cu NASA, unde a fost întâmpinat cu entuziasm, iar agenția a confirmat identitatea satelitului și încearcă să restabilească contactul.

Deoarece a trecut mult timp de la “pierderea” satelitului, nu mai există hardware-ul și software-ul pentru el și de aceea se încearcă asamblarea unei echipe care să caute și să refacă cele necesare.
Satelitul își efectuase timpul programat în spațiu și era în misiune extinsă când s-a defectat. La momentul lansării, NASA l-a calificat ca fiind al doilea cel mai valoros satelit științific.
Se pare ca IMAGE a revenit la viață în urma unui power reset datorat descărcării bateriilor și speranțele sunt mari, deoarece orbita și viteza de rotație (spin rate) sunt exact cele prevăzute și în plus… emite. Dar multe întrebări își așteaptă încă răspunsul, cum ar fi: a înregistrat ceva în această perioadă, sistemele de încălzire și răcire au funcționat pentru protejarea aparaturii… ?

Iată o înregistrare făcută de IMAGE, a eclipsei din decembrie 2002.
[​IMG]
Se vede clar umbra Lunii pe ionosferă.

Oare a înregistrat și marea eclipsă din 2017?

Pentru cei care nu mai pot de nerăbdare…
Blogul tipului.
Despre satelit.
Ce zice NASA.
Și cine chiar nu mai știe unde o să doarmă la noapte…
https://image.gsfc.nasa.gov/publication/document/IMAGE_FRB_Final_Report.pdf

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *