Placă de sunet pe USB

Așa cum am mai scris, pe benzile HF de radioamatori se lucrează aproape exclusiv în modurile digitale (BPSK31, RTTY …) și CW (morse), pe care nu îl știu și folosesc tot calculatorul, deci pentru mine e tot un mod digital  🙂 . Pe VHF e destulă voce, iar digital mai mult Packet/APRS.
Pentru asta e necesar ca stația radio să fie legată la placa de sunet a calculatorului, iar PC-ul meu de lucru, un laptop Dell Core2 Duo era asaltat de mufe din toate părțile.


2 jacuri de la statia HF, 2 de la VHF plus bucla pentru receptorul SDR.

Ca să descongestionez situația m-am gândit la un mixer audio, pe principiul ăsta:


și apoi dacă să-l fac eu (nu e greu, dar aspectul sigur ar fi lăsat de dorit) sau să-l cumpăr (de la chinezi, desigur). După căutări, analize și comparații pro și contra, m-am decis la o placă audio externă, pe USB.
Avantajele sunt că are chiar 4 intrări (2 canale pe LINE IN și 2 canale de microfon) și 6 ieșiri (5+1) plus o intrare și o ieșire optică. Toate acestea elegant configurabile din software iar aparatul în sine e cât se poate de compact și minimalist.
Am comandat această placă de sunet pe USB de 7,5 euro și iată ce am primit:
Imagini pentru usb sound card 5,1


Da, un pin de la LINE IN nu era lipit bine. Am remediat.
O variantă de conectare este aceasta, stația HF cu ieșirea audio la LINE IN și intrarea de semnal la FRONT OUT.  Stația VHF va fi conectată la MIC și REAR OUT. Simplu și elegant.


Acum mixerul software care însoțește această placă de sunet:
reglajele pe canalele de intrare


și pe cele de ieșire


În plus, din windows poți să monitorizezi intrările audio pe difuzorul PC-ului (sau la cască, dacă ai), la volumul pe care îl vrei. Nu se poate flexibilitate mai mare!


Abia l-am instalat, că am și prins niște trafic…


Ăștia doi, DB3FA și RC7LA, se află la 2400 Km unul de altul, așa cum am căutat și aflat ulterior de pe net.


DB3FA ăsta, neamțul Otmar din Hessen, e născut în 1946 și are licență din ’73 (cam pe când mă nășteam eu). De ce dracu aproape toți operatorii pe care îi aud sunt bătrâni !? Dacă ăsta o fi un sport de bătrânet, mă cam îngrijorez, înseamnă că și eu sunt pe acolo (ar zice my pretious 😛 ). Sau poate că tineretul, prea dependent de tehnologia pe care i-o dau alții mură în gură, nu mai pune mintea la treabă ca să producă ceva cu mâna lui… 😕
Nu e frumos să stabilești un asemenea contact prin forțele proprii !? Să nu mai zic că asta e ceva destul de obișnuit în breaslă. Aștept și eu momentul acela când o să mă aud peste ocean. Era bine dacă stăteam mai lângă țărm… 🙄

Later edit Feb. 2019
Nu a dat rezultatele mult sperate.
Am reluat totul de la zero.
Vezi articolul acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *