Sau cum să ții permanent un telefon în priză.
Un telefon sau o tabletă veche și părăsită pot fi folosite cu mare succes pe post de gadget de birou pentru a afișa ora/data/orice alte informații.
Aplicații găsești o grămadă pe magazinul de joacă 🙂 de la Google.
Și eu am dezvoltat o aplicație fix pentru așa ceva, descrisă aici.
Problema cu telefonul ținut permanent la încărcat, e că bateria se uzează accelerat, se umflă, poate chiar să facă POC.
La telefonul pe care îl foloseam eu exact pe post de ceas cu termometru, după un an de stat în priză, bateria s-a umflat așa de tare, că a scos capacul din spate.
Asta e marfa de care vorbesc.
Am mai căutat pe net și am decis să dezmembrez bateria și să dau alimentare telefonului direct din USB.
Pentru asta trebuie păstrată doar partea de reglare din capul bateriei, restul se aruncă. Atenție că bateria Li-ion conține substanțe foarte toxice. Nu inhala, nu pune pe piele.
Ciudată compoziție 🙄
Circuitul de reglare din cap era capsulat într-o rășină și l-am stricat, așa că am dezmembrat altă baterie 😀 .
În final, se dă tensiune de la USB pe bornele unde era conectată bateria propriu-zisă și se obține tensiune reglată la contacte.
Tensiunea de USB e prea mare pentru a fi aplicată direct telefonului și în plus, mai există și contactul pentru temperatură care poate fi necesar pentru sistemul de operare.
Tensiunea de USB la intrarea modulului
Totul minunat, am conectat marfa la telefon și chiar a mers…
Porcăria e că după ce l-am scos din priză și l-am asamblat
Cu temperatură cu tot, nu a mai pornit nici de-al … 👿 .
Parcă era ținut într-o supra-sarcină permanentă și intra în protecție. Se bloca, nu mai dădea nimic afară. A mai pornit odată, habar n-am cum și iar a murit.
Am trecut la soluția disperată de a pune o diodă în serie cu tensiunea de 5V de USB, să cadă 0,6V, să ajung pe la 4,4V, numai bine.
Am găsit în gunoaie o diodă rusească.
Pe care am lipit-o chiar pe modulul meu. Nu am scos modulul, am zis că poate păcălesc cumva Androidul cu el când mi-o cere temperatura bateriei, dar nu a mai fost cazul. Nu dă eroare că nu are temperatură de la baterie. Deci în gol 4,58V, promițător.
Dar în funcționare
Dioda asta e așa de proastă, are o rezistență internă așa de mare, că în sarcină mai pică încă încă un volt, pe lângă cei 0,6V normali ai joncțiunii.
Treaba e că telefonul merge fără probleme, chiar dacă arată baterie descărcată, mai precis 26% 😀 .
Și instalarea finală. O gaură în capac pentru cablul USB și o simplă diodă în serie au rezolvat problema. Poate la alte telefoane senzorul de temperatură e obligatoriu, nu știu, dar aici merge și fără.
Funcționează continuu de atunci și nu se încălzește.
Alimentatorul/încărcătorul are un condensator bunicel la ieșire, că la un șoc mic de tensiune telefonul nu se oprește. Dacă se întrerupe curentul mai mult de 3-4 secunde, pa, trebuie repornit cu mâna.
Ah, mi-am dat seama…
Cred că ți-e clar că fără baterie și cu încărcătorul cuplat, telefonul nu pornește, altfel despre ce naiba am mai vorbit.