Ventilația coloanei de canalizare

Canalizarea.

O țeavă, preferabil cât mai groasă, prin care dispar toate chestiile pe care le aruncăm în chiuvetă, cadă și veceu. Preferăm să nu știm unde se duc și ce se întâmplă cu ele. Dispar ca prin magie.
E mai rău când se înfundă (cu rahaturi aruncate tot de noi, pardon de vecini) și atunci chestiile se răzbună și se întorc de unde au plecat.
Așa cum de imaginăm noi canalizarea – un mic infern cu hepatită și noroaie și dezgust – ei bine, ea are și mirosuri. Și aici începe  partea hazlie.
Când am făcut eu instalația sanitară știam de toate chestiile astea, dar credeam că legile fizicii nu se aplică și la mine. Și în aroganța mea NU AM PREVĂZUT VENTILAȚIE!

Cum merge treaba…
Sistemul de canalizare de la bloc arată cam așa:
Coloana aia verticală care iese pe acoperiș nu e degeaba. Fiindcă trăim pe planeta Pământ care are atmosferă, prin ea presiunea atmosferică preia locul aerului dislocat de apa care o ia la vale. Încearcă să iei o seringă de plastic și să tragi de piston, punând un deget pe găurica din capăt (fără ac  🙂 ). Nu merge, creezi vacuum. Pistonul e apa cu chestii din WC, pe care ai tras-o. Aerul de pe acoperiș completează acest vacuum.
Iată că eu nu am prevăzut o astfel de aerisire și se întâmpla următorul fenomen:
Eu, încredințat în continuare că sunt imun la acest fenomen  😎 , căutam tot felul de explicații pentru mirosul din baie. Vacuumul de pe coloană trăgea apa din sifonul cel mai mic. Până la urmă bunul simț evidența a învins și am aplicat punctul 4.
Găsești la Hornbach (și la alții probabil) o supapă de ventilație inventată exact pentru jmekeri ca mine. Valoare reală 10 lei, preț de raft 120 lei!! Am înțeles. Pedeapsă pentru aroganți  :mrgreen: .


Păi când storcea mașina de spălat în baie, gâlgâia sifonul la chiuveta din bucătărie.

6 comments

  1. Așa ceva mi-ar fi recomandat și administratora pentru bucătărie dar mi se pare mai simplu dop la chiuvetă.
    Problema mare e la baia mare, unde intră aburul de pa mașinile de spălat si sunt cinci găuri la un singur sifon.
    Nu înțeleg de ce asociația nu poate interveni la et.4 pentru refacerea aerisirilor chiar dacă deranjează pe locatar.
    Functionalitatea cladirii in ansamblu e sarcina administrației și nu doar împărțirea unor cheltuieli.
    Mulțumesc.

  2. Buna ziua Avram.
    Din pacate, astfel de actiuni iresponsabile privind coloana de ventilatie sunt foarte des intalnite.
    Si eu sunt un amator, dar deh, nevoia te invata.
    Singurul lucru pe care il gasesc pentru problema ta, este o solutie numita “clapeta antiretur / supapa antirefulare”.
    Acest video arata foarte bine despre ce e vorba.
    https://www.youtube.com/watch?v=5H3hRHX6XHE
    Toate cele bune si multa bafta.

  3. Stau la et.2 in bloc de 4 etaje.
    In urmă cu mulți ani, cei care au stat la et.4 au distris toate aerisirile de la coloane.
    Mai recent vecinul de desupt a redus la minim sifonul comun din baie, că patrundea sub plafonul lui
    De câte ori cineva spală cu mașina automată, tot aburul pătrunde in baia mea împreună cu mizeriile de pe pereții coloanei, devenind imposibilă utilizarea băii, chiar pentru necesități simple.
    Toate ventilele prezentate subt pentru depeesiune, in niciun caz eliberarea presounii sa se facă in apartamentul celui de la et.4.
    Ce se poate face ??;
    Asociația de locatari nu a făcut nimic de ani de zile deși are birou pe această scară unde locuiesc.
    Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

  4. Bravos!
    Mai la obiect de atat nu se poate.
    La mine instalatia a fost facuta de un meserias, cu firma, cu acte. Mi-am dat seama pe parcurs ca omul nu are nici cea mai mica idee cum circula apa in calorifer (inversat tur cu retur) sau in scurgere (omis aerisire). La probe cauta teava infundata pt ca nu se scurgea cum trebuie apa din cada. Evident ca acum am miros cand bate vantul din directia potrivita si imi galgaie pardoseala sau cada.. dupa caz. Daca trag apa la wc, trebuie sa completez un pic apa in G-ul de la cada.

  5. Excelent articol. Am si eu o problema similara.
    Starea initiala de care imi aduc aminte este urmatoarea. Acum vreo 10 ani, stiu ca am testat faptul ca dusul la cada si apa la chiuveta functionand simultan generau apa care putea fi drenata de sifonul din pardoseala.
    Intre timp au intervenit modificari in baie. Am schimbat cele doua baterii si am acum din cele mai moderne (anterior erau din cele foarte ieftine) cu cartus cu diametru mai mare. Presupun ca o baterie cu cartus de 35-40 mm lasa un debit de apa mai mare decat cele monocomanda de acum 15 ani.
    Sifonul este foarte curat. Am bagat sarpele care a ajuns pana la canalizarea verticala. Am bagat si litri de gel de desfundat in teava de evacuare ce pleaca de la sifon. Sunt destul de multumit de rezultat insa ….
    Problema #1. Observ ca se produce un dop de apa in anumite conditii care absoarbe apa din sifon pana cand dopul anti-miros da de aer. Se intampla doar la dus, cand apa este mai multa. Eu cred ca apa ajunge sa inunde teava de evacuare in coloana pe tot diametrul scurgerii, se formeaza astfel un dop de apa care nu mai permite tragerea aerului din coloana si formeaza un efect de vacuum in sifon. Acesta se goleste de apa pana la marginea dopului anti-miros.
    Problema #2. Daca este apa acumulata in cada si trag complet dopul, sifonul nu face fata si da pe afara.
    Problema #3. Daca las simultan sa mearga dusul si chiuveta, sifonul este capabil sa dreneze apa daca nu este montat dopul anti-miros. Daca montez dopul anti-miros, atunci incepe sa dea pe afara. Pare oarecum logic, dopul anti-miros nu permite tragerea aerului din baie in teava de evacuare deci apa intampina o oarecare rezistenta, suficienta cat sa ii reduca viteza de scurgere si deci debitul generat de robinete sa fie prea mare. Deci asta mi-ar putea sugera ca nu exista aer suficient tras din coloana in teava de evacuare, pana la dopul anti-miros.
    Deci, ar putea fi inca o obturatie in scurgere, la iesirea evacuarii sau la un cot in zona conexiunii la coloana verticala.

    1. Multumesc.
      Încă o dovadă că proiectarea unei instalații de canalizare nu e așa simplă și depășește ceea ce pare uneori evident.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *