CCIR vs OIRT si radioul meu de suflet

Acesta a fost primul meu radio-casetofon cu radio FM stereo.
Era mare sculă prin anii ’90 și era grozav că avea radio în banda EST.
Blocul comunist emitea în banda est (64-74MHz), numită și OIRT (Organisation Internationale de Radiodiffusion et de Télévision). Radiourile care intrau în țară prin anii ’90, receptionau banda VEST (88-108MHz) sau CCIR (Comité consultatif international pour la radio). Această segregare împiedica populația din grădina socialistă să recepționeze posturi capitaliste și chiar să folosească sculele aduse de la ei. Așa că înțelegi ce bucurie pe capul meu când am primit scula mea (nume de alint jercălău) japoneză (made in japan) cu radio în banda est. Oricum, în câțiva ani România a trecut și ea la standardul CCIR și super-radioul meu a devenit inutil. A căzut în uitare sub masă pe la taică-miu.
După alți câțiva (mulți) ani, mi-a venit mintea la cap și am recuperat jercălăul din groapa de gunoi a istoriei. Marea revenire a fost ajutată de o schemă de conversie a benzii CCIR în OIRT (88-108MHz în 64-74MHz), ca să poată fi recepționată cu radiourile bandă EST (adică al meu). O algebră simplă ne spune că banda est are doar 10 MHz, iar banda vest are 20. Deci cu toate convertoarele, nu vei putea recepționa pe banda est, toată banda vest.
Am curățat bine de praf jercălăul.


Un ochi cunoscător observă marea cutie de rezonanță a difuzorului de bas.


Curățenia încheiată, am trecut la repararea micilor defecte.
Radioul nu mai ținea minte posturile memorate, deci condensatorul de mare capacitate (pe post de baterie backup) era terminat. În loc de 0,047 Farazi (!) am pus unul de 0,47 Farazi (!!!), fiindcă nu am găsit valoarea originală.


Becul chior de 6V care ilumina display-ul era ars. În loc am pus un power led de 12V, care a mers de minune sub-alimentat.


Am căutat o schemă simplă de conversie, dar internetul mi-a oferit ceva mai bun. Un kit de la polonezi cu exact ce-mi doream.


Am tradus cu Google-translate, am pus montajul la treabă și a mers ca un vis. Iată-l înghesuit lângă partea de AM a JVC-ului.


Aviz amatorilor. Merge, aduceți vechile tunere FM înapoi la viață. Trebuie doar să alegi care parte a vieții o dorești, că nu intră decât jumate de bandă. Alegerea se face modificând valoarea cuarțului.

Audiție plăcută!

9 comments

  1. Buna ziua.

    Va rog sa imi dati schema circuitului ca sa il pot construi. Circuitul LA1185 se gaseste pe aliexpress,
    insa am nevoie de schema si detaliile kitului. Va multumesc!

  2. Mai interesant este să modifici tunerul să funcționeze pe 8-108 MHz.
    Poți căuta schemele de la jvc, modelul de radiocass era produs și cu FM west. Compari schema cu valorile de pe placă și faci modificările.
    Satisfacția este mult mai mare când poți să realizezi o modificare care să aducă aparatul la o funcționare practică.
    PS. Convertorul poți să – l utilizezi pentru banda de aviație.

    1. Salut Vasile,
      Mulțumesc pentru idee.
      Am văzut și modelul cu banda vest.
      Mi-e teamă că sinteza de frecventa este într-un integrat care ar trebui înlocuit, greu de găsit acum.
      Într-adevăr, aceast compromis nu e tocmai practic și acum acest aparat e o piesa de muzeu, o nostalgie.

    1. Din pacate aveti dreptate, acest kit nu mai e de gasit in Romania.
      Cred ca am avut noroc chior, cand am luat ultimele (2) bucati de la un magazin de piese de pe Grivitei intersectie cu bd. Dacia, in Bucuresti.
      Am incercat de mai multe ori sa il gasesc de cumparat pe net, de afara, dar nu era niciodata disponibil.
      Cred ca singura solutie e sa indrazniti sa construiti singur unul conform schemei. Piesele sunt extrem de ieftine, cativa lei.

      1. revin cu o informație pentru cei care vor un asemenea kit. după mai multe tatonări și discuții (prin e-mail) cu reprezentanții producătorului polonez în România – care mi-au confirmat de fiecare dată că nu comercializează produsul pentru că nu au o traducere la el (?) – l-am descoperit pe eBay. costă aproximativ 12-15$, în funcție de magazinul sau persoana care îl comercializează, iar taxa de livrare e încă 4-6$ (interesant, aproape toți furnizorii sunt din UK). ofertele nu sunt licitații, ci cu vânzare directă. dacă informația e utilă, mai adaug că pe site-ul respectiv e suficient să dați căutare după codul acelui convertor CCIRT/OIRT, respectiv ZSM-246.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *