Interfață digitală v2.0

După achiziția unei plăci audio externe pe USB, am trecut la upgrade-ul interfeței digitale cu stația VHF.
Interfața pe care o construisem inițial, v1.0, suferea de niște dezavantaje care s-au dovedit insuportabile. 1-Mufele audio nu făceau bine contact, 2-Transformatoarele de izolare arătau groaznic, 3-Cablul spre stație era foarte bățos și ținea cutiuța în toate direcțiile. Să nu uităm că a fost făcută în decembrie 2015, deci a servit mai mult de 2 ani. E puțin, v2.0 trebuie să țină pe viață 😀 .

Am comandat din china niște noi transformatoare audio 1:1, 600Ω. Am dat 1,27 euro pe 5 bucăți!
Desigur, după ce le-am măsurat cu atenție a reieșit:

Trafo Primar Secundar
R (Ω) L (mH) R (Ω) L (mH)
1 133,2 754,1 136 758,7
2 138,2 732,6 135,4 739,4
3 137,4 774,9 131,2 777,5
4 138,5 736,7 132,7 734,6
5 131,8 719 132,6 718,4

Dispersia valorilor este considerabilă, peste 20%. De asemenea observ că 130Ω chinezești sunt echivalenți cu 600Ω europeni.

La noua versiune am mers pe un design minimalist și am ales o carcasă de mouse, că are deja butoane frumoase din construcție, e mică, elegantă dar totuși încăpătoare și am destui mauși pe stoc.
De asemenea, am renunțat la multe accesorii din vechea interfață, pe care nu le-am folosit niciodată, cum ar fi butoanele pentru canale, adaptorul pentru căști de calculator și grămada de mufe audio.

Cum era v1.0 pe dinăuntru și pe dinafară:

Carcase…

Am folosit pentru PTT apăsatul pe rotiță.
Și noua mea micro-sculă multifuncțională de mână Parkside de la Lidl…

Mai departe merge cam așa…




Am lipit piulița aia mare ca interfața să capete puțină greutate și stabilitate pe masă.

Design minimalist, cu buton de selectare PTT / VOX pus sus pe carcasă, așa cum a sugerat my pretious, ca să fie vizibil și accesibil.

Funcționează impecabil.

Iar la final, câteva analize comparative…
Când interfața veche s-a destrămat, nu mai puteam emite în digital pe VHF. Puteam doar să recepționez, cuplând ieșirea de cască din stație, la LINE IN. Problema e că așa, pe direct, apar niște interferențe care dau un ușor țiuit în liniște. Am încercat să le atenuez punând ferite pe cablul audio.

Îmbunătățire neglijabilă spre inexistentă.
Cu transformatoarele mele de izolare galvanică, liniștea e desăvârșită 😉 .

Iată niște grafice comparative de zgomot în gol:
1. Cablu chior

2. Cablu cu ferite la capete

3. Cu transformatoare de izolare galvanică

Zgomotul care se vede pe bar-graph e proprietate placa de sunet. Ce să aștepți de la o ieftinătură?! Pentru mine, ca interfață cu stațiile radio, e suficient.

Transformatoarele vechi și cele noi…

Despre montajul de VOX… că stația mea nu are built-in 😐 .

Dacă ar fi să mai îmbunătățesc ceva, în afară de ceea ce e deja modificat cu pixul, aș mări doar C12 la peste 100μF, să țină mai mult emisia cuplată, fiindcă uneori am impresia că decuplează prea repede. C9 ar putea fi cu un ordin de mărime (10x) mai mare, iar C11, evident, nu mai există, că e în paralel cu C12.

La finalul lucrării, mi-au mai rămas piese din marfa veche. Întotdeauna după o reparație, când îți mai rămân piese, înseamnă că l-ai făcut mai bun 😎

Și pe când făceam probe, am constat că laptopul nu era pus la masă  (ground) calumea. Poate că până la urmă primea masă pe undeva , indirect, dar nu e corect, așa că am luat măsuri. Nu am sesizat nicio diferență, dar sigur semnalele se simt mai protejate, mai în siguranță.
Iar eu mă simt bine când semnalele se simt bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *